5 zaken die je best in het oog houdt als je een woning bezoekt
Inhoudstafel
Heb je tussen de zoekertjes je ideale woning gevonden? Goed nieuws! Laat je wel niet meeslepen in je enthousiasme en blijf alert tijdens de rondleiding. Bekijk de hele woning grondig. We sommen 5 zaken op die je zeker niet over het hoofd mag zien.
Tijdens een rondleiding in een leuke woning gaat je aandacht vooral naar het interieur en de mooie afwerking. Probeer verder te kijken, zodat je geen problemen mist. Zie je toch iets dat niet in orde is? Leg dit dan op tafel tijdens de onderhandelingen en hou rekening met de renovatiekost als je een bod uitbrengt.
1. Het dak en de buitenmuren voor de rondleiding
Probeer een beetje vroeger ter plaatse te gaan. Dit geeft je de mogelijkheid om al eens rond het pand heen te wandelen en een eerste blik te werpen op de algemene staat van de woning. Heb je een scheur in een van de gevels opgemerkt? Heb hier dan zeker aandacht voor. Dit kan een eventueel probleem zijn wat de stevigheid van het gebouw betreft.
Bekijk tijdens je bezoek zeker het dak. Let zeker op de nok: die moet mooi recht zijn en mag niet doorhangen. Hangt de nok wél door of zie je andere problemen? Hou er rekening mee dat een dakrenovatie of een nieuw dak behoorlijk veel geld kost – en dus een hap uit je beschikbare budget zal nemen.
2. De vloeren, muren en plafonds
* De vloeren: zijn de vloeren vlak en regelmatig in elke kamer? Welke vloerbekledingen zijn er gebruikt en zijn ze goed aangepast aan de ruimte waar ze zich bevinden? Let er bijvoorbeeld op dat tapijt en parket niet geschikt zijn voor vochtige ruimtes (badkamer of keuken). Indien je de vloer zou willen veranderen, vergeet dan niet om deze kosten op te nemen in je renovatiebudget.
* Muren en plafonds: controleer of de muren en plafonds in goede staat zijn en of ze vrij zijn van oneffenheden of vochtproblemen (vaak zichtbaar op muren en plafonds). Heb je schimmelvorming of verkleuring van het behang opgemerkt? Wees dan alert.
Maak ook van de gelegenheid gebruik om de ramen grondig te bekijken. Is het enkele, dubbele of driedubbele beglazing? Het is goed om dit in het achterhoofd te hebben bij bijvoorbeeld een kamer met uitzicht op een lawaaierige straat.
Aarzel niet om in geval van twijfel een specialist om advies te vragen.
Kijk kritisch naar de vloeren, de muren en de plafonds van de woning die je bezoekt. Als er problemen zijn met de structuur van het gebouw, dan zie je dat vaak op deze plaatsen. Barsten, oneffenheden … laat je dus best even door een specialist onderzoeken. Ook vochtproblemen merk je meestal op muren, vloeren en plafonds. Zie je schimmelvlekken of een verkleuring van het behang? Wees dan alert.
3. De technische installaties
Vraag de verkoper of makelaar of je de elektrische, sanitaire en verwarmingsinstallaties mag bekijken tijdens de rondleiding. Vraag ook naar het EPC-certificaat (energieprestatie van het gebouw).
De toestand van het elektrische systeem: controleer of de apparatuur niet te oud is en of het elektrische paneel goed werkt. Probeer ook zeker te achterhalen wanneer ze geplaatst werden. Installaties die meer dan 10 à 15 jaar oud zijn, zijn stilaan aan vervanging toe.
De wateraansluiting: vraag naar het aansluitingsgat. Dit moet schoon zijn (geen afval, geen stilstaand water of bezinksel). Vergeet ten slotte niet te vragen of het huis is aangesloten op de riolering.
Verwarming: Vraag naar de leeftijd van de ketel, de datum van de installatie van de radiatoren en hun onderhoud. Zo krijg je een beter zicht op de kosten voor onderhoud of vervanging. Uiteraard zorgt een nieuwe ketel voor een hoger rendement, waardoor je de kosten heel snel terugverdient.
4. Natuurlijk licht
Er bestaan vandaag tal van leuke verlichtingen, maar onderschat het belang van natuurlijk licht niet. Natuurlijke lichtinval zorgt voor licht en warmte, en betekent dus een flinke besparing op je energierekening. Bovendien zorgt natuurlijk licht er ook voor dat er zich minder schimmels kunnen vormen in huis. Bevat het pand een bureau? Ga dan na of er voldoende natuurlijk licht binnenkomt. Niemand vindt het prettig om in een donkere kamer te werken, toch?
5. De oorspronkelijke plannen
Vraag aan de verkoper of makelaar of je de oorspronkelijke plannen van de woning kan bekijken. Werd er door de jaren heen bijgebouwd? Informeer je dan goed bij de dienst stedenbouw. Als je een woning koopt waarvan een deel niet vergund is, ben jij als eigenaar namelijk verantwoordelijk voor het aanpassen van de bouwovertreding.
Voor meer recente panden (waarvan de bouw na 1 mei 2001 is gestart) kun je vragen om het postinterventiedossier (PID) te raadplegen. Dat bevat bepaalde belangrijke informatie zoals de plaats van de elektrische bedrading en de leidingen. Het omvat trouwens ook de geschiedenis van de bouw/verbouwing en de contactgegevens van de mensen die bij deze werkzaamheden betrokken waren (architect, aannemer …).
Klaar om woningen te bezoeken?
Heb je al onze tips doorgenomen en ben je klaar om woningen te bezoeken? Neem dan contact op met de verkoper of de makelaar bevoegd voor de verkoop van jouw ideale huis of appartement via onze website.