Leestijd: 4 min

Zo verkoop je je appartement volgens de regels van de kunst

De verkoop van een appartement is een cruciale stap in je vastgoedtraject, of je nu verhuist, een nieuwe stap neemt in je persoonlijke ontwikkeling, of gewoon van omgeving wilt veranderen.

Het proces kan echter complex en stresserend zijn als je het niet goed aanpakt. Daarom hebben we vier tips voor jou om te helpen bij de verkoop van je appartement.

1) Verzamel om te beginnen de nodige documenten voor de verkoop van je onroerend goed

Voordat je je appartement op de markt zet, is het van essentieel belang dat je over alle nodige documenten en attesten beschikt. Zo kun je je onroerend goed probleemloos verkopen en mogelijke kopers geruststellen.

Dit zijn enkele voorbeelden van documenten die je bij elkaar zou moeten zoeken:

  • De eigendomsakte: dit bewijst dat jij de eigenaar van het appartement bent.
  • Het EPC (energieprestatiecertificaat): dit geeft het energieverbruik van het appartement aan, en beoordeelt de energie-efficiëntie.
  • Stedenbouwkundige documenten: afhankelijk van de regio waar je appartement zich bevindt, moet je specifieke stedenbouwkundige documenten kunnen voorleggen. Voorbeelden daarvan zijn het kadastraal plan, de bouwvergunning of de nodige toestemmingen voor de uitgevoerde werken.
  • Een bodemattest en het keuringsattest van de elektrische installatie: hiermee kun je nagaan of het appartement voldoet aan de geldende normen. Ze garanderen dat de elektrische installatie veilig en conform is, en geven aan of er sprake is van bodemverontreiniging.
  • Het postinterventiedossier (PID): dit bevat onder andere de plannen van het appartement, informatie over de technische voorzieningen, de garantiebewijzen van de apparatuur en de onderhoudsfacturen. Het biedt de toekomstige eigenaar inzicht in de staat van het appartement, zodat hij kan bepalen welke werkzaamheden eventueel nodig zijn.

Een compleet dossier vergemakkelijkt niet alleen het verkoopproces, maar boezemt ook vertrouwen in bij de mogelijke kopers.

Aarzel niet om een professionele vastgoedexpert in te schakelen. Die kan je bij deze administratieve stap helpen en ervoor zorgen dat alle documenten voldoen aan de geldende normen.

2) Schat de waarde van je appartement

Het is heel belangrijk dat jouw vraagprijs overeenstemt met en aangepast is aan de lokale vastgoedmarkt.

Om de juiste prijs te vinden, kun je je baseren op gelijkaardig vastgoed in je streek. Als je de prijs per vierkante meter van panden in de buurt analyseert, kom je al snel te weten of je de waarde van jouw onroerend goed onder- of overschat hebt.

Wanneer je je appartement te koop aanbiedt, moet je jezelf ook afvragen wat potentiële kopers bereid zouden zijn om te betalen. Doe dus je huiswerk wanneer je de verkoopprijs van je appartement bepaalt. Er bestaan gratis tools die je een duidelijker beeld kunnen geven van de opbrengst die je mag verwachten.

Twijfel je, of wil je er zeker van zijn dat je geen fouten maakt bij de verkoop van je onroerend goed? Laat je dan bijstaan door een vastgoedkantoor of een professionele vastgoedexpert.

3) Bereid het appartement voor op de verkoop

Zodra de prijs bepaald is, moet je zo snel mogelijk ervoor zorgen dat je appartement er aantrekkelijk uitziet voor potentiële kopers. Net zoals bij de verkoop van andere producten, is de eerste indruk bij vastgoed de belangrijkste.

Besteed daarom bijzondere aandacht aan netheid wanneer iemand het appartement komt bezichtigen. Een schone en verzorgde woning zal een betere indruk maken op bezoekers. Bovendien kun je de troeven van iedere kamer benadrukken door het licht op de juiste manier te benutten.

Haal persoonlijke voorwerpen zoals familiefoto’s en souvenirs weg, zodat potentiële kopers zich gemakkelijker in de woning kunnen inleven. Je kunt de kamers zelfs aankleden met meubels om een gezellige sfeer te creëren.

Door een geschikte inrichting te kiezen en de zichtbare imperfecties te herstellen (zoals beschadigde deurklinken of defecte schakelaars), vermijd je dat potentiële kopers op de gebreken focussen. Zij willen er immers zeker van zijn dat de investering hun geld waard is.

4) Maak een doeltreffend zoekertje aan op de onlineplatformen

Eindelijk, je appartement is klaar! Maar hoe maak je nu een doeltreffend zoekertje dat je helpt je pand snel te verkopen? Wij hebben alvast nog enkele tips:

  • Beschrijf je onroerend goed zorgvuldig: beschrijf je appartement nauwkeurig en gedetailleerd, zodat je kwalitatieve potentiële kopers aantrekt. Schrijf duidelijk en pakkend, maar vermijd overbodige informatie. Gebruik zoekwoorden die relevant zijn voor de gebruikers van de platformen.
  • Voeg aantrekkelijke foto’s toe: een pakkende beschrijving is een goed begin, maar foto’s zijn essentieel om kopers aan te trekken. Gebruik dus een kwalitatieve camera en maak enkele kiekjes op de juiste momenten, bijvoorbeeld wanneer de lichtinval extra mooi is. Vergeet niet om foto’s te nemen van de buitenruimten, zoals het balkon of de tuin. Het is bovendien een goed idee om in je beschrijving aan te geven welke foto’s bij welke kamers horen om het zoekertje leesbaarder te maken.
  • Verstrek alle praktische informatie: een goed zoekertje, dat is een zoekertje waarin je alle belangrijke informatie terugvindt. Vergeet dus niet de verkoopprijs en de verschillende bijkomende kosten verbonden aan het appartement te vermelden (gemeenschappelijke kosten, onroerende voorheffing, enz.), evenals de beschikbaarheid van het appartement en de bezoekmogelijkheden.
  • Zet de troeven van het appartement in de verf: uit je zoekertje moet duidelijk zijn wat jouw appartement onderscheidt van de rest. Een goede isolatie, recente renovaties of specifieke voorzieningen (lift of parking) zijn immers elementen die iemand kunnen overtuigen om contact met jou op te nemen.

Aarzel niet om je te laten bijstaan door een professionele vastgoedexpert om je zoekertje te optimaliseren en je kans op een geslaagde verkoop zo groot mogelijk te maken.

Verkoop je appartement gemakkelijker dankzij Immoweb

De bovenstaande tips zullen je helpen de interesse van potentiële kopers te wekken en je appartement sneller te verkopen. rnrnOp Immoweb wordt je zoekertje iedere dag aan duizenden gebruikers getoond. Dat resulteert in een optimale zichtbaarheid en vergroot de kans dat je snel een koper voor je appartement vindt.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Meer artikelen