Onze checklist voor de aankoop van een woning : 7 essentiële stappen voor wie een huis wil kopen
Een woning kopen doe je niet in 1-2-3. Er zijn heel wat stappen die je moet zetten om het koopproces vlot te laten verlopen. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, we geven je een duidelijk stappenplan waarmee je meteen aan de slag kan.
Inhoudstafel
Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis of appartement. Budget, compromis, akte … soms zien kopers door de bomen het bos niet meer. Ben jij op zoek naar een checklist voor de aankoop van een woning zonder problemen? Wil je weten hoe je een huis moet kopen? We zetten alle essentiële stappen voor je op een rij.
Stap 1: Bepaal je budget
Voor je start met je zoektocht naar een nieuw huis of appartement, is het belangrijk te weten over welk budget je beschikt. Je budget bepalen doe je best samen met je bankier of kredietmakelaar. Vergeet zeker niet dat je bij de aankoop van een woning ook heel wat kosten en taksen moet betalen: de registratierechten, de aktekosten, het ereloon van de notaris, de onroerende voorheffing… Daar komen ook de kosten van eventuele werkzaamheden en reparaties nog eens bij, de kosten van de verhuizing en het bedrag van de gemeenschappelijke kosten als de woning zich in een gebouw bevindt. Bekijk in deze fase ook of je recht hebt op bepaalde fiscale voordelen of premies.
Stap 2: Ga op zoek naar de perfecte woning
Weet je over welk budget je beschikt? Dan kan de tweede stap in de checklist voor de aankoop van je woning beginnen: de zoektocht. Er bestaan heel wat kanalen waarop je zoekertjes kan vinden: onze online zoekertjespagina, websites van makelaars in de buurt, streekkranten… Vraag je familie en vrienden om mee uit te kijken. Wil je in een specifieke buurt wonen? Dan doe je er goed aan om af en toe in die buurt rond te rijden. Misschien spot je zo je droomwoning nog voor er een zoekertje geplaatst wordt! En zo snuif je in een keer de sfeer van je toekomstige buurt op.
Stap 3: Bekijk de geselecteerde woningen grondig
Zijn er een aantal woningen die aan je selectiecriteria voldoen? Neem dan contact op met de eigenaar of de makelaar voor een rondleiding. Je doet er goed aan deze bezoeken goed voor te bereiden. Het is belangrijk dat je te weten komt hoe hoog de vaste kosten van de woning zijn. Vraag ook naar de EPC-waarde en de gebruikte isolatiematerialen. Heb je zelf weinig technische kennis? Neem dan een expert mee om de structuur van het pand te bekijken. Doe ook navraag bij de stedenbouwkundige dienst en het kadaster, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Stap 4: Start de onderhandelingen en doe een bod
Als je de ideale woning gevonden hebt, is het tijd om een bod uit te brengen. Hou tijdens de onderhandelingsfase rekening met de kostprijs van soortgelijke panden en de periode dat de woning al te koop staat. Houd ook rekening met de wijk waarin het pand zich bevindt en met de karakteristieken hiervan. Als je besluit een bod uit te brengen, geef dan de voorkeur aan een mondeling bod, dat je op geen enkele manier verbindt.
Een schriftelijk bod, en dus ook een bod per mail of per sms, is bindend, zelfs als later blijkt dat er verborgen gebreken of andere problemen zijn. Kies alleen voor een schriftelijk aanbod als je zeker bent van je voornemen om de betreffende woning te kopen. Als je nog aarzelt, moet je weten dat het ook mogelijk is een koopoptie te vragen. Dit is een periode waarin de verkoper zich ertoe verbindt om het pand niet aan een andere persoon over te dragen, zodat je kunt nadenken over het al dan niet afronden van de aankoop van het goed.
Stap 5: Teken de verkoopovereenkomst of compromis
Wordt je bod aanvaard? Ideaal! Tijd om aan het administratieve deel van het proces te beginnen. Neem hiervoor contact op met een notaris. Hij zal, samen met de notaris van de verkoper, de verkoopovereenkomst opstellen. Deze compromis wordt meestal binnen een maand na de aanvaarding van het bod getekend. Intussen ga je langs bij de bank om een hypothecaire lening af te sluiten. Bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst betaal je als koper een voorschot van 10%.
Stap 6: Sluit de verkoop af met de notariële akte
De laatst stap in het aankoopproces van een woning is het ondertekenen van de notariële akte. Dit volgt maximaal 4 maanden na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst of compromis. Zoals de naam al laat vermoeden, is het de notaris die het ondertekenen van de akte voorbereidt. Hij controleert of er aan alle wettelijke verplichtingen voldaan werd en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt. Akte getekend? Proficiat, je bent nu officieel de eigenaar van de woning.
Stap 7: Sleutel op zak en verhuizen maar!
En dan breekt het moment aan dat je aan verhuizen kan beginnen denken. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk naar je nieuwe huis of appartement, maar bereid je verhuis goed voor – het zal je nadien heel wat werk besparen. Vergeet in deze fase zeker niet om de nutsbedrijven waarbij je klant bent, in te lichten over je verhuis en laat ook je verzekeringen aanpassen. Ga langs op het gemeentehuis en laat eventueel je post doorsturen.
Als je elke stap van deze checklist hebt gevolgd, dan is het tijd om met een gerust hart van je nieuwe woning te genieten! Om het je gemakkelijk te maken, hebben we voor jou een checklist opgesteld om zonder zorgen te verhuizen.
Ga je aan de slag met dit stappenplan? Vind je ideale woning op Immoweb.
Met een breed aanbod woningen en meer dan 1.500 nieuwe zoekertjes per dag vind je op Immoweb zeker je goesting!