rijwoningen in Belgische stad
Leestijd: 3 min

Rijhuis kopen: waarom zeker (niet) doen?

Staat een rijhuis kopen genoteerd als een van de opties op jouw woonwishlist? Meer dan terecht, want dit type woning beschikt over een aantal onmiskenbare voordelen ten opzichte van een halfopen of vrijstaande woning. We schotelen de belangrijkste pluspunten, maar ook aandachtspunten aan je voor.

De pluspunten van een rijhuis kopen

1.      De prijs

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van rijwoningen is hun betaalbaarheid. In vergelijking met equivalente halfopen of vrijstaande huizen ligt hun aankoopprijs meestal lager. 

Al hangt ook veel af van de locatie van het pand. Zo betaal je wellicht meer voor een rijwoning in een populaire stadsbuurt dan voor een vergelijkbare woning in een van de buitenwijken. Ook andere factoren, zoals de renovatiegraad van de woning, hebben hun impact op de prijs

2.      Het energieplaatje

Hoe meer open gevels jouw woning heeft, hoe meer de verwarming zijn werk zal moeten doen. Wie een rijhuis koopt, heeft dus een streepje voor op vlak van energie. Tenminste als de woningen naast je bewoond zijn en je eigen woning over degelijke isolatie beschikt. Op deze manier profiteer je mee van de verwarming van je buren én hou je de warmte gemakkelijker binnen in je eigen huis.

3.      Charme en eigenheid

Heel wat rijwoningen zijn beperkt in breedte en zijn daarom vooral in de hoogte en/of diepte gebouwd. De kans dat je een charmevolle woning op de kop tikt, is dus zeker reëel. Denk aan hoge plafonds, originele en creatieve ruimte-indelingen en misschien wel een vintage vloer of prachtige klassieke trap. Het potentieel om iets uniek van je interieur te maken, is nog net iets meer aanwezig in een rijwoning.

4.      Veiligheid en buurtgevoel

Net omdat rijwoningen zich vooral in drukker bewoonde gebieden bevinden, loop je wellicht minder snel risico om inbrekers over de vloer te krijgen. Er zijn minder toegangswegen tot de woning en bovendien is het niet zo eenvoudig voor hen om ongezien hun slag te slaan.

Los van de sociale controle vind je het misschien ook net aangenaam om deel uit te maken van een hechtere gemeenschap? Door je potentiële nieuwe thuisbuurt op voorhand goed te verkennen, kom je tijdig al heel veel te weten over de bewoners en het buurtgevoel. Riep er iemand “straatbarbecue”?

5.      Beperktere renovatiekosten

Rijwoningen hebben slechts twee open gevels. Dat betekent dat de kost om je woning (energiezuinig) te renoveren beperkter is dan bij een soortgelijk vrijstaand of halfopen pand.

Hou er wel rekening mee dat je niet zomaar aan iedere voorgevel mag raken om je woning te isoleren of een nieuwe uitstraling te geven. Mogelijk is je rijwoning beschermd erfgoed en gelden er dus eventuele renovatiebeperkingen voor je dak, buitenmuren, voegen en zelfs decoratieve gevelelementen.

close-up historische gevel rijwoning met ornamenten
Renovatieplannen? Opgelet. Mogelijk is de rijwoning die je op het oog hebt beschermd erfgoed en gelden er dus mogelijke renovatiebeperkingen.

De aandachtspunten bij rijhuizen

Wie van plan is een rijhuis te kopen, heeft dus heel wat moois in het vooruitschiet. Al zijn er ook een aantal aandachtspunten die je best mee in rekening neemt voordat je jouw beslissing neemt.

1.      Geluidsoverlast

Dichte buren en pover geïsoleerde muren: een combinatie die mogelijk voor geluidsoverlast en een negatief effect op je privacygevoel zorgt. Akoestische isolatie kan de nodige soelaas brengen, maar veel hangt ook af van de huidige staat van de constructie en de gebruikte materialen.

2.      Privacy

Omdat de tuinen van rijwoningen vaak dicht bij elkaar liggen en de naburige woningen hoger gebouwd zijn, heb je bovendien wellicht meer inkijk in je tuin. Al bestaan er verschillende manieren om voor meer privacy te zorgen, zoals terrasoverkappingen, zonneluifels of aangepaste tuinafsluitingen.

3.      Parkeerruimte

Niet elke rijwoning beschikt over een garage. In vele stedelijke centra zul je dus moeten opteren voor een parkeervergunning of op zoek moeten gaan naar een gratis parkeerplaats in de buurt. De kans is wel groot dat je in de buurt voldoende openbaar vervoer ter beschikking hebt.

klein straatje met rijhuizen vol klimop
Een parkeerplaats voor de deur? Helaas niet altijd een garantie in het geval van rijwoningen.

Conclusie?

Of je nu op zoek bent naar je eerste huis of een nieuwe stap in je wooncarrière, een rijwoning kan een unieke thuisbasis vormen in de toekomst. Met voordelen gaande van een sterk gemeenschapsgevoel tot lagere (woon)kosten is het een optie die zeker de moeite waard is om te overwegen. Denk goed na over je prioriteiten en hoe de kenmerken van een rijwoning daaraan kunnen voldoen. Twijfel er zeker ook niet aan om je volop te laten adviseren door buurtbewoners en kennissen of vrienden die zelf een rijwoning hebben gekocht. Zo maak je jouw definitieve keuze straks in alle eer en geweten én met een maximum aan informatie.

Vind jouw gedroomde rijwoning op Immoweb

Klaar om op zoek te gaan naar die ene perfecte rijwoning in jouw regio naar voorkeur? Duik meteen in onze voortdurend vernieuwde database van koopwoningen. Veel succes met jouw zoektocht!

Vind jouw koopwoning

Meer artikelen