Wat moet er volgens de wet op het verkoopbord voor mijn woning staan?
Inhoudstafel
Wil je de aandacht vestigen op je te koop aangeboden woning of appartement? Met een bord op de gevel van het gebouw zorg je voor extra zichtbaarheid naast de zoekertjes die je online plaatst op websites als Immoweb. Maar wat moet dit verkoopbord volgens de wet in België bevatten? Waar mag je het hangen? Wij beantwoorden al je vragen.
Maak een zo volledig mogelijk verkoopbord
Maak je verkoopbord zo volledig mogelijk om te zorgen dat het doeltreffend is en aan de regels voldoet. Licht de volgende zaken uit:
- Vermeld duidelijk de woorden “Te koop” of “Te huur” en het type pand (huis, appartement, bedrijfsruimte …);
- Voeg een volledige beschrijving van de woning toe met de belangrijkste eigenschappen zoals het aantal kamers en badkamers, de oppervlakte, de aanwezigheid van een tuin …
- Ook al is het niet verplicht, vermeld de vraagprijs of het maandelijkse huurbedrag en de lasten. Zo filter je meteen al potentiële kopers of huurders en vermijd je dat je onnodig gecontacteerd wordt.
- Vermeld ook je contactgegevens (telefoon en e-mail) of die van het vastgoedagentschap dat het dossier beheert.
Maak het verkoopbord voor je woning gerust nog wat aantrekkelijker door een of meer foto’s bij te voegen die de troeven ervan doen uitkomen.
Hang het bord op de juiste plaats op je appartement of woning
Je bord moet zo goed mogelijk zichtbaar zijn. Het heeft geen zin een groot advertentiepaneel op te hangen als niemand het kan zien. Denk daarom goed na over de juiste plaats. In de stad is de gevel vaak de beste plaats, maar bij een groter stuk grond is de tuin of voorplaats vaak strategisch beter.
Denk eraan dat sommige gemeentes misschien specifieke regels hanteren. Doe navraag bij de bevoegde overheden om boetes te voorkomen. Kijk ook in de regels van de mede-eigendom voor het aanplakken van advertenties als je je verkoopbord op de gevel van een appartementsgebouw wil hangen.
Als er nog huurders in je gebouw wonen, zorg dan dat het advertentiebord hen in het dagelijkse leven geen overlast bezorgt.
Vermeld het juiste EPC op het bord om boetes te vermijden
Sinds 2015 is het verplicht de juiste energieprestaties van een te koop of te huur aangeboden woning op het verkoopbord te vermelden. Ongeacht het advertentiemiddel ben je verplicht de energieklasse van de woning en de unieke code te vermelden. De manier om ze weer te geven verschilt per formaat van het verkoopbord (bord met enkel tekst of met afbeeldingen).
Zo geef je het EPC correct weer op een bord met enkel tekst:
Toe te voegen vermeldingen | Energieklasse en unieke code |
Lay-out | – Zelfde lettertype en -grootte als de beschrijving van het aanbod – Dezelfde kleur als de beschrijving |
Plaats op het bord | drie mogelijkheden (in volgorde van voorkeur): 1. In een apart deel voor energie-aspecten van de woning 2. In de beschrijving met technische eigenschappen van de woning 3. In de algemene beschrijving van de woning |
Bij een bord met afbeeldingen moet je de energieklasse en unieke code op twee verschillende plaatsen zetten:
Toe te voegen vermeldingen | Energieklasse | Unieke code |
Lay-out | In de vorm van een afbeelding: hier beschikbaar. | – Zelfde lettertype en -grootte als de beschrijving van het aanbod – Dezelfde kleur als de beschrijving |
Plaats op het bord | drie mogelijkheden (in volgorde van voorkeur): 1. Vlak bij de prijs 2. Vlak bij de beschrijving van de woning 3. Tussen de afbeeldingen van het gebouw | drie mogelijkheden (in volgorde van voorkeur): 1. In een apart deel voor energie-aspecten van de woning 2. In de beschrijving met technische eigenschappen van de woning 3. In de algemene beschrijving van de woning |
Zet je te koop of te huur aangeboden woning op Immoweb
Het is erg belangrijk om volledige en reglementaire verkoop- of verhuurborden te maken om een woning makkelijker te verkopen of verhuren.
Op Immoweb kun je ook een online zoekertje plaatsen om duizenden potentiële kopers of huurders te bereiken.