Je woning verkopen: hoeveel bedragen de makelaarskosten in België?
Inhoudstafel
Wie zijn huis wenst te verkopen aan de best mogelijke prijs kan hiervoor beroep doen op de professionele hulp van een vastgoedmakelaar. Maar wat zijn de kosten voor een makelaar in België? En wat krijg je hiervoor terug?
Hoe loopt een samenwerking met een makelaar in België?
De hoofdtaak van een vastgoedmakelaar is om de verkoop van een onroerend goed tot een goed einde te brengen. Dat kan de verkoop van een woning, maar evenzeer van een bouwgrond zijn.
Wat heel wat mensen niet weten, is dat je in België enkel makelaarskosten verschuldigd bent als de verkoop ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Gaat de verkoop niet door, dan komen er dus geen kosten bij kijken.
Wat mag een makelaar vragen ter vergoeding?
In principe mag een makelaar vragen wat hij of zij wil om de verkoop van jouw woning te begeleiden. Maar gemiddeld bedraagt deze kost tussen de 2% en 4% van de verkoopprijs, inclusief btw. In België is het verplicht om de makelaarskosten openbaar te maken, dus doe zeker navraag.
Onderhandelen is mogelijk, maar opgelet…
Het is perfect des mensen om de makelaarskosten op te vragen bij meerdere vastgoedkantoren. Waarom zou je 5% commissie betalen als het eventueel ook goedkoper kan?
Toch laat je je best niet te hard leiden door de cijfers. Uit een lagere of net hogere makelaarskost kan je moeilijk conclusies trekken over de kwaliteit van de te leveren diensten. Net omdat een makelaar pas aanspraak maakt op een commissie na een effectieve verkoop, dient ie via zijn commissie alle kosten te dekken die bij iedere opdracht horen. Of daar nu 2 of 22 afspraken met geïnteresseerde kopers bij komen kijken.
Ga daarom altijd op zoek naar referenties, ook bij familie, vrienden en kennissen. Want hoe sterker de makelaar, hoe meer hij uit de verkoop van jouw woning haalt. En hoe minder zwaar de commissie doorweegt. Bij een makelaarspercentage van 3% op 300.000 euro betaal je bijvoorbeeld 9.000 euro. Bij een verkoopprijs van 350.000 euro is dat 10.500 euro. Een meerwaarde van 50.000 euro op de verkoop, met in verhouding amper 1.500 euro extra kosten voor de makelaar.
Hoe sterker de makelaar, hoe meer hij uit de verkoop van jouw woning haalt. En hoe minder zwaar zijn of haar commissie doorweegt.
Wat mag je verwachten van een makelaar?
Wellicht hoop je met de hulp van een makelaar zo snel mogelijk een koper te vinden die een zo hoog mogelijke prijs betaalt voor jouw woning.
Goed nieuws, want het takenpakket van de makelaar gaat meestal veel breder dan de pure verkoop van de woning. Zorg er wel altijd voor dat de onderlinge afspraken zwart op wit staan voordat je een contract ondertekent.
Wat kan je verwachten in ruil voor de afgesproken commissie?
- Je administratie tot in de puntjes voorbereiden: energieprestatiecertificaat, eventuele vergunningsbewijzen,…
- Schatting van de huidige waarde van de woning
- Online en offline promotie van je woning (fotoshoot, advertenties…)
- Ben je geen geboren onderhandelaar? Een makelaar kan je ook bijstaan of representeren tijdens gesprekken met geïnteresseerde kopers
- Openhuisdagen of privébezoekjes opzetten met potentiële kopers
- Het opstellen van de uiteindelijke verkoopovereenkomst in samenspraak met de notaris
Kan je de samenwerking zomaar stopzetten?
Hoewel de makelaarskosten in België niet 100% vastliggen, is dat wel het geval voor een eventuele vroegtijdige opzeg.
Zo is het in Europa verplicht om elke koper zeven dagen de tijd te geven om zijn contract met een makelaar te herroepen. Bijvoorbeeld wanneer je alsnog met een andere makelaar in zee wenst te gaan of als je zelf een geschikte koper hebt gevonden.
Bij het gezamenlijk ondertekenen van het contract buiten het kantoor van de makelaar, dus bijvoorbeeld bij jou thuis, bedraagt deze herroepingstermijn zelfs veertien dagen. Je makelaar is te allen tijde verplicht om je hierover te informeren.
In totaal loopt een contract met een makelaar over een periode van zes maanden. Er kan sprake zijn van een stilzwijgende verlenging, maar dan moet dit ook expliciet vermeld staan in het contractvoorstel. In dat geval kan je kostenloos een einde maken aan de verlengde overeenkomst, mits je je aan een opzeggingstermijn van 1 maand houdt.
Ook het aantrekken van potentiële kopers behoort tot het mogelijke takenpakket van de makelaar, bijvoorbeeld door jouw woning (online) in de kijker te zetten.
De prijs van gemoedsrust? Onbetaalbaar
Bij de verkoop van een woning komt in sommige gevallen flink wat stress kijken. Aan een woning hangen vaak herinneringen en dus ook emoties vast. Emoties die je niet altijd de meest rationele keuzes doen nemen. En dan moet alle paperassenwerk, gemail en getelefoneer nog beginnen.
In dat opzicht is het betrekken van een vastgoedmakelaar bij de verkoop van jouw woning zeker een te overwegen optie. De gemoedsrust die het je oplevert – zeker als je een mooie prijs krijgt voor je huis of appartement – is namelijk onbetaalbaar.
Zoek een geschikte makelaar in jouw buurt
De ideale makelaar kent jouw regio en de bijhorende vastgoedprijzen als geen ander en legt zo de basis voor een optimale verkoopprijs. Nu je helemaal op de hoogte bent van de makelaarskosten in België en wat je hiervoor in ruil mag verwachten, is het tijd om op zoek te gaan naar de geschikte makelaar in jouw buurt. Start jouw zoektocht bij ons, hier op Immoweb!