Leestijd: 2 min

10 stappenplan voor uw zwembad in de winter

t Is zover, de winter waait binnen! Het snorkelgerief is ondertussen opgeborgen. Bye bye bikini’s en zwemvliezen. Hier komen 10 tips om uw zwembad de winter zacht te laten doorstaan.

  1. Profiteer van de winterstop om uw bassinuitrusting eens na te kijken. U heeft nu toch alle tijd om reparaties uit te voeren en zo voorkomt u noodgevallen in het hoogseizoen. Bovendien hebben professionals doorgaans meer tijd voor u in deze kalmere periode.
  2. Vervang uw materiaal. Als het gebruikt is, enigszins versleten of ronduit oud, is het beter het onderdeel te vervangen in de winter dan te wachten tot het breekt in de zomer.
  3. Draag zorg voor uw zwembad: ofwel met een afdeknet (controleer altijd de toestand van het water en behandel algen met een niet-gestabiliseerd chloormiddel), ofwel met een ondoorzichtig en volledig waterdicht winterkleed (zorg voor de afvoer van regenwater en bladeren). Als u niet over een winterafdekking beschikt, overwinter dan zo laat mogelijk (om de pijpleidingen te beschermen) en zorg voor een schepnet binnen handbereik.
  4. Tijd om uw filters een beurt te geven! Het is raadzaam om om de 3 à 5 jaar het zand van de zandfilter te vervangen (naargelang het gebruik en onderhoud van het zwembad). De diatomeefilter moet jaarlijks worden gereinigd (door te demonteren en alle diatomeeën te verwijderen). Profiteer van deze grote schoonmaak om na te kijken of uw manometer nog altijd werkt. Ten slotte, check of uw filterpatroon is vervormd of verkalkt. Gemiddeld moet het om de 2 à 3 jaar vernieuwd worden.
  5. Kijk ook eens naar uw zwembadpomp. En vergeet vooral niet de prefilter: ziet die er net iets te gaar uit? Zijn de mazen gebroken? Wel, vervangen maar!
  6. Denk aan uw technische kamer. Is ze vorstbestendig? Controleer altijd of er geen water bij kan. Dit is het moment om werken door te voeren en alles in orde te brengen. Heeft u geen nieuwe apparatuur nodig?
  7. Een ander belangrijk punt in het onderhoud van uw zwembad: de muren. Smeer ze in met vaseline. Vernieuw alle muren bij het minste teken van zwakte.
  8. Neem het best ook eens een kijkje naar uw elektrisch paneel.
  9. Heeft uw liner zijn beste tijd gehad? Maak van de gelegenheid gebruik om hem ook maar eens te vervangen. Opgelet: de liner werkt slecht als hij bevroren wordt behandeld. Aarzel niet een beroep te doen op vaklui.
  10. Wat u bijna nog zou vergeten, is het onderhoudsmateriaal zelf ook eens te verifiëren. Het is nochtans essentieel voor de goede gezondheid van uw zwembad. Vooruit, succes ermee!