Leestijd: 2 min

Alles over composiet terrasplanken

De mooie dagen zijn terug. Het is tijd om je terrasmeubels tevoorschijn te halen en je terras schoon te maken. Als je net van plan was je terras aan te leggen, is het nu tijd om te beginnen! Heb je al aan composiet terrasdelen gedacht?

Wat is houtcomposiet?

Houtcomposiet is een terrasplank gemaakt van een mengsel van houtvezels en kunststofhars. Het resultaat is een composietterrasplank die de esthetiek en de warmte van hout combineert met de onderhoudsvoordelen van een PVC-terras. Houtcomposietterrasdelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en met een uiterlijk dat lijkt op dat van exotisch terrashout.

De voordelen van composiet terrasplanken

Deze mix van hout en PVC maakt composiet een ideaal materiaal voor het bouwen van een terras. Composiet is inderdaad perfect voor buitengebruik. Het is weerbestendiger dan hout omdat composiet niet rot in contact met water of vocht. Composiethout is dan ook perfect geschikt als vloer voor de omgeving van een zwembad of vijver. Temeer omdat de composiet terrasplanken gegroefd zijn. Dit maakt de planken anti-slip. Vandaar wordt het vaak gebruikt in de buurt van water, maar ook is veilig in geval van regen. Composietterrassen hebben ook het voordeel dat ze geen speciale behandeling vereisen en dat ze gemakkelijker te reinigen zijn dan een houten terras, terwijl ze er toch natuurlijk blijven uitzien. En als je kinderen hebt, loop je met een composietterras niet het risico gewond te raken door een splinter.

De nadelen van een composiet houten dek

Composiet hout heeft wel een paar nadelen. De eerste is de prijs van een terras van houtcomposiet. Composiet is duurder dan hout om te installeren. Dit kan voor sommigen afschrikkend werken omdat het een zekere investering betekent. Op lange termijn heeft een terras van houtcomposiet echter een langere levensduur en is het dus uiteindelijk rendabeler. Het tweede grote nadeel van composiethout is dat het moeilijk te repareren is in geval van een klap. Waar je bij een houten terras alleen de terrasplank hoeft te schuren en te behandelen, moet je er bij composiethout op letten dat je de planken van je terras niet beschadigt.

Hoe bouw je een composiet houten dek?

De composietplaten worden geschroefd of geklemd op een draagstructuur van houtcomposietbalken. De geclipte oplossing heeft het voordeel dat zij onzichtbaar is, maar is iets duurder. Deze structuur kan rechtstreeks op de betonplaat worden geplaatst of op in hoogte verstelbare blokken die op een stabiele steun worden geplaatst. Als je je composietterras op grond wilt bouwen, vergeet dan niet een geotextiel te plaatsen om te voorkomen dat er onkruid op groeit. Als je je composietterras op een betonnen plaat gaat plaatsen, vergeet dan niet een lichte helling aan te brengen om het water af te voeren.