Leestijd: 2 min

Badkamerrenovatie, vijf tips om vergissingen te voorkomen.

U hebt beslist uw badkamer te renoveren en wilt starten met de werken? Is ze enkele jaren oud en hebt u zin om ze een kleine verjongingskuur te geven? Of het nu om een kleine opfrisbeurt of een grondige renovatie gaat, in dit artikel geven we u enkele tips en tricks om uw project goed voor te bereiden.

Het design en de look van uw badkamer
Als we u een tip mogen geven voor de stijl van uw badkamer, is het wel om voor duurzaamheid te kiezen. Denk eraan dat u renoveert voor een periode van minimaal tien jaar en opteer voor kwaliteitsmaterialen en een tijdloze look. Wie alle trends van het moment samenbrengt, kijkt al over enkele jaren op een verouderde badkamer. Beperk u eerder tot enkele basics, die u kunt combineren met een of ander origineel en trendy element. Het is eenvoudiger om uw badkamer over enkele jaren te herschilderen dan uw erwtgroene vloertegels uit te breken. Denk dus op lange termijn.

Badkamers en techniek
Achter het design en de esthetiek van uw badkamer schuilt een niet te onderschatten technisch luik:

 • Elektriciteit en verlichting 
  Water en elektriciteit gaan niet goed samen dus respecteer steeds de veiligheidsnormen. Stopcontacten en lichtpunten mag u niet overal plaatsen: er zijn minimumafstanden en regels die u moet naleven.
 • Waterafvoer 
  Alles inbouwen is mooi maar eventuele problemen zijn wel moeilijker op te lossen. Voorzie dus toegangsluiken zodat u in geval van lekken of verstoppingen gemakkelijk bij de afvoerleidingen kunt.
 • Waterdichtheid 
  Of u de werken nu zelf uitvoert of een professional inschakelt, leg steeds de nadruk op waterdichtheid. U wilt immers niet dat uw appartement of woning een zwembad wordt. 
 • Verluchting:
  Om elk risico op schimmel door condensatie te voorkomen, voorziet u best een ventilatiesysteem om vochtige lucht af te voeren.

Budget & prijs van uw renovatie
Na de keuken is de badkamer een van de grootste uitgavenposten voor een woning. Bepaal dus op voorhand hoeveel de werken mogen kosten. Maak een schatting op en vraag bestekken om binnen uw budget te blijven

Op een ding mag u alvast niet besparen en dat is de techniek.

Elementen waarmee u uw budget wel kunt sturen is de keuze van de tegels en de badkamertoestellen: bad of douche? Douchegordijn of glazen wand? Badeiland, wellnessbad of te betegelen bad? Daar kunt u het verschil maken.

Nog een tip voor de tegels: als u weg bent van een bepaalde tegel maar de prijs wat aan de dure kant vindt, beperk u dan tot een kleine zone en betegel bijvoorbeeld enkel de muren van de douche.

Praktische aspecten
Een goede badkamer is praktisch en ruim genoeg om in rond te wandelen. Gaat het om een gezinsbadkamer of een persoonlijke badkamer? Neemt u eerder een bad of een douche? Wenst u een of twee wastafels? Hebt u uw toilet liever in of buiten de badkamer?

Dit is een ruimte die u elke dag gebruikt. Neem dus de tijd om na te denken over uw gewoonten en behoeften alvorens uw project af te werken.

Onderhoud en reiniging van uw badkamer
Waterspatten, sporen van tandpasta, kalkaanslag in de douche… Een badkamer wordt wel heel snel vuil. Om ze schoon te houden dient u moeilijk toegankelijke hoekjes te vermijden, zodat u overal met een borstel tussen kunt. Nog een tip: geef de voorkeur aan een hangtoilet en hangkasten. Zo kunt u de vloer eronder gemakkelijk schoonmaken.