Leestijd: 3 min

Briketten van geperst hout, een voordelige oplossing in vergelijking met conventioneel brandhout?

Briketten van geperst hout beginnen een belangrijke bijdrage te leveren aan de markt van het brandhout. Ze zijn gemaakt van zaagsel en houtafval dat onder hoge druk wordt samengeperst om ze hun houtblokachtige uiterlijk te geven. Het idee is briljant omdat deze blokken worden gemaakt op basis van industrieel afval, dat overvloedig aanwezig is en meestal verloren gaat. Alleen al om die reden is dit type van houtblok een ideale keuze, maar er zijn nog veel meer voordelen.

De voordelen van geperst hout
We zetten de vele voordelen van geperst hout op een rijtje:

  • Prestaties
    Geperst hout onderscheidt zich door zijn lage vochtgehalte, dat ongeveer 10% bedraagt, gemiddeld drie keer minder dan bij een stam van gezaagd hout. Hoe lager de vochtigheidsgraad, hoe hoger de calorische waarde en hoe hoger de warmteproductie per houtblok. Bovendien brandt geperst hout trager dan conventioneel hout vanwege de hogere dichtheid.
  • Ecologisch
    Dit materiaal is 100% natuurlijk en ecologisch omdat het volledig uit houtafval bestaat.
  • Praktisch
    Het kleine formaat maakt briketten gemakkelijk te hanteren en bespaart ruimte bij de opslag.
  • Stabiliteit
    Briketten van geperst hout produceren een constante warmte.
  • Beschikbaarheid
    U hoeft de briketten geen jaren van te voren op te slaan om het hout te laten opdrogen. Deze houtblokken zijn klaar voor gebruik en het hele jaar door beschikbaar.
  • Ze zijn geschikt voor alle types van houtverwarming
    Open haard, cassette, houtkachel, ketel… Alles kan werken met deze briketten van pershout.
  • Schoonheid
    De verbranding van deze briketten genereert minder assen, waardoor kachels minder snel verstopt raken.

Het verschil tussen dag- en nachtbriketten.
We hebben niet de hele tijd superprestaties nodig. Daarom zijn er twee soorten briketten: ‘dagblokken’ en ‘nachtblokken’.
Nachthout is gemaakt van hout, maar ook van schors, dat trager brandt en een lagere caloriewaarde heeft. Een nachtblok brandt ongeveer acht uur, ideaal dus wanneer u een bepaalde temperatuur wilt behouden, maar geen volle kracht nodig hebt, zoals ‘s nachts terwijl u slaapt of overdag terwijl u werkt. Dagblokken worden daarentegen alleen van hout gemaakt en branden gemiddeld 1 tot 2 uur.

De nadelen van geperst hout
Geperst hout, een wonderproduct? Bijna, maar het heeft nog steeds enkele nadelen:

  • Prijs
    Gecondenseerde houtblokken zijn iets duurder in aankoop, maar omdat ze een hoger rendement hebben en langer meegaan, komt het uiteindelijk op hetzelfde neer.
  • Het vuur aansteken
    Als u het niet gewend bent, kan het aansteken van geperst hout ingewikkelder zijn. Op termijn vindt u ongetwijfeld uw eigen methode maar we geven u toch een handige tip: Door geperst hout met klassieke houtblokken te combineren, krijgt u het vuur gemakkelijker aan.
  • Opslag
    Geperst hout heeft het voordeel dat het een lager vochtgehalte heeft dan brandhout. Om dit voordeel te behouden is het daarom noodzakelijk om de blokken goed te beschermen tegen water bij de opslag. Idealiter wordt het binnen opgeslagen, bijvoorbeeld in een garage. Hebt u binnen geen plaats? Dan kunt u het ook buiten opslaan, maar zorg ervoor dat u het goed beschermt aan de boven- en zijkanten. Overweeg ook om uw voorraad op een hoogte te plaatsen, zodat hij het niet direct in contact komt met de grond. Wat zijn de risico’s als u de blokken niet droog bewaart? U verliest gewoon het voordeel van gecondenseerd hout. Uw hout zal minder efficiënt zijn, maar u kunt het nog steeds gebruiken.
  • Tocht
    Omdat deze blokken droger zijn, worden ze sneller verteerd bij contact met de lucht. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw verwarmingssysteem niet te veel tocht genereert, zodat de houtblokken niet te snel uitbranden.

Ondanks deze paar nadelen hebben deze briketten van geperst hout een mooie toekomst in het verschiet en lijken ze steeds meer consumenten aan te trekken. Hun ecologische karakter lijkt alvast aan te slaan bij het grote publiek. Voor de geïnteresseerden zijn er ook producten die nog verder gaan op het vlak van recyclage: sommige fabrikanten maken hun briketten namelijk van de houtkrullen die in maneges worden gebruikt als strooisel. Deze krullen worden gedroogd, ontgeurd en samengeperst tot briketten.