Leestijd: 2 min

De Broc’arty-stijl

Ben jij fan van brocante, vlooienmarkten of antiek? Dan zit de Broc’arty-trend je wellicht als gegoten want ‘Broc’ staat voor brocante en ‘Arty’ voor een artistieke, originele toets met een hoek af. De trend verzamelt een alsmaar grotere schare fans. Misschien heb je de Broc’arty-stijl zonder het zelf te weten al jaren in huis in de vorm van vintage voorwerpen of landelijke decoratie. Wie het fenomeen nog niet kent, vindt hieronder tips voor een geslaagd interieur in Broc’arty-stijl.

Keuze van de meubelen

Afbladerende verf, verkleurd leder, blutsen, krassen, oneffenheden… Al die kleine gebreken die je normaal mijdt als de pest, maken die meubelen op zolder net origineel. Het geeft ze een doorleefd karakter en vertelt een verhaal en daar houden mensen van.

De Broc’arty-trend vindt zijn oorsprong wellicht in het feit dat mensen zich alsmaar meer bewust worden van de toekomst van onze planeet en in de ‘zero waste’-trend. Kringloopwinkels, tweedehandswinkels en de zolders van onze grootouders waren nog nooit zo boeiend als vandaag. En omdat ook doe-het-zelven en recuperatie in de lift zitten, staat het goed om oude meubelen te laten opmaken en polijsten om ze een tweede leven te geven.

Een eiken dressoirkast en open vaatwerkkast zetten de kroon op je nieuwe decoratie. Kies resoluut voor een rustieke stijl met bijvoorbeeld een grote landelijke tafel.

Decoratie in Broc’arty-stijl
Om een echte Broc’arty-sfeer te creëren kun je hier en daar kleine oude voorwerpen op je etagères en meubelen plaatsen.

Dit mag alvast niet ontbreken:

  • Vaatwerkmix
    Dit vind je probleemloos op brocantemarkten. Het herinnert je aan het vaatwerk uit je kindertijd. Misschien vind je zelfs nog ergens het vaatwerk dat je grootouders hadden. Vind je geen compleet servies? Geen problemen, mixen mag!
  • Stoelenmix
    Net als bij het vaatwerk kan het erg moeilijk zijn om voldoende identieke stoelen te vinden. Maar ook hier is een mix van stijlen en materialen des te leuker. Verzamel bijvoorbeeld enkele bistrostoelen, rieten stoelen in Parijse stijl of industriële stoelen in metaal.
  • Tal van kleine voorwerpen en snuisterijen
    Lamp, horloge, metalen reclameplaat, uithangbord… Geef deze vintage voorwerpen, die vaak geen nut meer hebben, een tweede leven.

De gulden middenweg
Hoewel een Broc’arty-interieur best wat rommelig mag zijn, mag je niet in overdaad vervallen. Wie een moderne stijl wenst, kan recuperatievoorwerpen combineren met erg eigentijdse materialen en zuivere lijnen.

De term ‘Broc’arty’ werd dan ook uitgevonden om het verschil te maken met de al te stoffige brocante. Geef je decoratie een originele, kleurrijke en gedurfde ‘arty’-toets.