Leestijd: 3 min

De lucht zuiveren met planten.

PLANTEN VEROVEREN ONS INTERIEUR
De groene revolutie is een feit. Mensen gaan steeds vaker op zoek naar groen. En dat uit zich ook in onze interieurs. We hebben het dan niet over een klein plantje hier of daar maar over een ware jungle, een groene hoek in onze huizen. Het fenomeen beperkt zich bovendien niet tot de woonkamer. Alle ruimtes moeten eraan geloven, van slaapkamers tot badkamers.

De lucht zuiveren met planten
Veel meer nog dan hun decoratieve waarde bieden planten reinigende eigenschappen. Zo zuiverenze de lucht van alle giftige producten in onze omgeving: huishoudproducten, verstuivers, lijm, vernis, verf, geuren. Om de lucht te zuiveren, hoef je natuurlijk geen palmboom in je salon te zetten maar een miniplantje gaat de klus ook niet klaren. Reken op 2 tot 3 middelgrote planten voor een ruimte van 15 tot 20 m².

Planten filteren naar het schijnt zelfs elektromagnetische golven van mobiele telefoons, computers, televisies, microgolfovens, enz. uit de lucht.

Welke luchtzuiverende planten kies je het best?
Kijk niet alleen naar het uitzicht van de planten maar informeer u ook over de eigenschappen van planten alvorens ze te kopen. Waterbehoefte, onderhoud, lichtbehoefte, giftigheid voor kinderen en dieren… Al deze parameters moeten in aanmerking worden genomen alvorens een keuze te maken.

Cactus
Zoals eerder al gezegd: goed tegen straling. We hebben geen ernstige studie om deze bewering hard te maken maar wat hebt u te verliezen? Cactussen zijn met voorsprong de sterkste planten. Ze tonen zich bovendien uitermate onderhoudsvriendelijk en u hoeft ze bijna nooit water te geven. Ga dus snel naar de winkel voor een cactus om naast uw bureau te plaatsen.

Chlorophytum of graslelie.
Deze sterke plant is even mooi in de zomer als in de winter. Ze groeit vanzelf en is heel gemakkelijk te onderhouden. Ze doet het goed in vochtige ruimtes: een ideale plant om in de badkamer te plaatsen, op voorwaarde dat ze er voldoende licht (maar geen directe zon) krijgt.

Ficus
Zonder twijfel een van de bekendste en populairste kamerplanten. Ze valt erg in de smaak omdat ze vrij groot wordt en een hoek van een kamer mooi opvult.
Ze is onderhoudsvriendelijk en vraagt weinig aandacht of verzorging. Wel houdt ze van een beetje water af en toe. Licht is welkom, zolang ze maar niet in direct zonlicht staat.

Spathiphyllum of lepelplant
Dit is een van oorsprong tropische plant die men vaak terugvindt in Zuid-Amerika en Indonesië. Ze houdt dus van vocht. Wilt u ze graag mooi zien bloeien? Plaats ze dan in volle licht maar ver van de zon.

Nephrolepis exaltata of krulvaren
Dé zuiverende plant bij uitstek. Deze volumineuze en mooie plant lijkt op een verenbos en vormt de perfecte decoratie voor uw interieur. Varens groeien doorgaans in het onderhout, waar ze een constante vochtigheidsgraad en zachte lichtinval genieten. Zelfs halfschaduw kunnen ze verdragen. Kortom, de ideale plant voor uw badkamer, waar ze elke dag vocht kan opnemen.

Sanseveria of vrouwentongen
Deze planten sierden wel vaker de vensterbanken van onze grootmoeders. Ze zijn lange tijd uit de mode geweest maar maken momenteel een comeback. De sanseveria is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en houdt van warmte, zon en een beetje water. Ze staat liever te droog dan te nat dus geef ze niet te veel water.

Aloë vera
Aloë vera is een mirakelplant met duizend-en-één deugden: goed voor de huid, tegen een zonneslag, voor de haren, tegen brandwonden, tegen elektromagnetische golven, enz.

Deze vetplant gedraagt zich een beetje zoals een cactus: licht, warmte en een beetje water is alles wat ze nodig heeft. Ideaal wanneer u geen groene vingers hebt.

Klimop
Hebt u weinig zon in huis? Denk dan eens aan klimop! Deze plant houdt van halfschaduw. Ze werpt zich op als klimplant of hangplant en fleurt uw interieur zomer en winter op. Zorg ervoor dat ze altijd wat vochtig staat. Droogte en zon zijn de grootste vijanden voor deze plant. Ze is bovendien giftig en dus te mijden als u kinderen of huisdieren hebt.