Leestijd: 2 min

De tuin, een nieuwe leefruimte …

De tuin werd lang beschouwd als een plaats die losstond van de woning, maar is vandaag een leefruimte geworden waar we ontspannen en vrienden ontvangen. We integreren er ook steeds vaker buitensalons en -keukens en tuinhuisjes.

De tuin wordt tegenwoordig op dezelfde manier als de andere ruimtes van het huis gedecoreerd en ingericht. Harmonie, continuïtieit en cocooning zijn er troef. Dat uit zich in zeldzame planten, zwembaden, een geraffineerd tuinhuis of het rechtstreekse contact met de natuur, bijvoorbeeld via grote schuiframen of een veranda. Want de Belg wil terugkeren naar de natuur, ook al zijn de weersomstandigheden niet altijd ideaal. Meer dan de helft van onze landgenoten integreert meubilair in zijn tuin, terwijl vier op de tien een chalet en/of terras heeft. Hout is hier het populairst, want drie vierde van het buitenmeubilair en een derde van de terrassen zijn uitgevoerd in dit materiaal.

De zomerkeuken: een opkomende trend
De buitenkeuken is al enkele jaren een echt succes. Deze ruimte voor keukenpieten staat meestal op een beschutte plaats in de tuin of op het terras, bijvoorbeeld onder een afdak of in een buitenhuisje of veranda. Op die manier is ze goed beschermd tegen de weersinvloeden. Een reizende keuken vormt een goedkopere oplossing. Hij bestaat o.a. uit een barbecue op wieltjes, een vastgemetseld blok en verplaatsbaar keukenmeubilair. Let op dat de meubels geschikt zijn voor externe weersomstandigheden. Exotisch hout, rvs, baksteen, graniet, steen, maar ook teak en gevlochten hars zijn hiervoor een goede keuze.

De doorbraak van de ‘gemengde’ tuinhuisjes
Tuinhuisjes worden steeds comfortabeler, of het nu om speelhuisjes voor kinderen gaat of om ruimtes voor volwassenen met alle nodige voorzieningen (elektriciteit, verwarming …). Deze huisjes kunnen zelfs als logeerplaats voor gasten worden gebruikt. Nog verfijnder is het tuinhuis met kitchenette dat tot studio kan worden omgevormd. Wat de stijl betreft, lijken sommige gemengde tuinhuisjes echt op een woonhuis. Zo zijn ze bijvoorbeeld voorzien van een geraamte voor een betere integratie. Voor al deze geraffineerde systemen moet je echter een beroep doen op de knowhow van een professional, en daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. Een andere trend: het tuinhuis naast het zwembad, dat dienstdoet als poolhouse.

De boomhut
Voor de allerjongsten vormt een tuinhuis een echt toevluchtsoord. Een echte must voor geboren avonturiers is de boomhut, die chic en ecologisch tegelijkertijd is. Van eenvoudige observatiehutten over een ‘rovershutten’ tot luxueus ingerichte varianten: de vormen en stijlen zijn gevarieerd. Opvallend is dat zowel kinderen als volwassenen gek zijn op boomhutten. Dat hebben restaurant- en hoteluitbaters alvast goed begrepen, want zij bieden hun diensten steeds vaker in dit soort huisjes aan.

Een schuilplek
De tuin is ook een plaats waar mensen graag samenkomen. Dus waarom niet een ‘schuilplaats’ creëren waar je lekker kunt wegdromen, mediteren en genieten van planten en dieren? Kies bij voorkeur een plaats die iets hoger ligt, zodat hij niet onder water komt te staan en ook bij regenweer bereikbaar is. Verberg het vervolgens achter het groen, zodat je intiem plekje afgeschermd is van de buitenwereld.