De waterontharder: zacht voor uw huishouden
Zitten uw douche en uw kranen onder de kalk? Wordt uw huid droog en rood na verschillende douchebeurten? In dat geval kan een waterontharder uw leven veranderen!
Afhankelijk van de streek waar u woont, kan sanitair water meer of minder ‘hard’ en kalkhoudend zijn. Om de hardheid van het water in uw gemeente te kennen, kunt u contact opnemen met uw waterleverancier of een meting doen met een teststrip die u o.a. in de aquariumwinkel kunt kopen.
Zacht en hard water
Hoe hoe hoger het aantal graden, hoe meer kalk het water bevat. Hard water heeft een hardheid van meer dan 32 Franse graden. Onder de 20 Franse graden spreken we van zacht water. De gemiddelde hardheid van water varieert tussen de 20 en de 32 Franse graden.
Wat valt er te zeggen over waterontharders?
Dit systeem onttrekt calcium en magnesium uit het water, die zorgen voor de vorming van kalk. De waterontharder voegt bovendien natrium toe via een oplaadsysteem (dat wordt opgeladen wanneer het leeg is).
Het water dat langs de waterontharder loopt wordt verzacht, maar het is aan te bevelen om een kalkgehalte van 15 Franse graden te behouden in het water. Door het calcium en magnesium te verwijderen, wordt het kalk-koolzuurevenwicht van het water immers verstoord, waardoor de metalen in de leidingen
en kranen kunnen worden aangetast.
De voordelen van een waterontharder
- Een langere levensduur van materialen: zacht water vermijdt dat kalk zich kan vastzetten op verwarmingselementen en elementen die in contact komen met water, bijvoorbeeld de weerstand van een wasmachine.
- Waterbesparing: dankzij zacht water hebt u minder ontkalker, maar ook minder schoonmaakproducten zoals wasmiddel nodig. Die werken immers beter met zacht water.
- Een gezonde huid: zacht water vermindert huidproblemen, bijvoorbeeld uitdroging van de huid, als gevolg van hard water.
De nadelen van een waterontharder
- Drinkbaar, maar af te raden: onthard water bevat minder calcium en magnesium, die goed zijn voor de gezondheid. Bovendien bevat het meer natrium, wat slecht is voor het lichaam. Wilt u toch kraanwater drinken, dan kunt u altijd een aparte watertoevoer met niet-onthard water installeren.
- Een risico op bacteriegroei: wanneer de waterontharder niet op tijd gecontroleerd of onderhouden wordt.
Vergeet het onderhoud niet!
Het toestel wordt idealiter minstens één keer per jaar door een professional onderhouden, behalve wanneer u handig bent en het zelf doet. In sommige gevallen kan een waterontharder immers een belangrijke bron van bacterieën vormen. Op die manier krijgt het kraanwater een onaangename smaak en geur, wat slecht kan zijn voor de gezondheid. Tijdens een onderhoud moet de zoutbak leeggemaakt en gereinigd worden en dient u na te gaan of de regeneratie correct verloopt. Het is ook belangrijk om te controleren of de terugslagklep goed werkt.