Leestijd: 2 min

Decotrend: groen

Smaragdgroen werd door Pantone verkozen tot kleur van het jaar 2013. Sindsdien blijft groen zijn weg vinden naar onze interieurs. Olijfgroen, saliegroen, eendgroen, jadegroen, woudgroen, flesgroen of appelgroen: aan groentinten is er alvast geen gebrek. Op dit ogenblik doen vooral donkere en diepe groentinten het goed. Tekst en uitleg bij deze trend.

Hoe gebruik je groen in je interieur?

We moeten je natuurlijk niet vertellen dat een volledig groene look niet aanbevolen is. Het zou al snel te veel worden. Je kunt beter opteren voor groene accenten, al hoef je je ook niet te beperken tot enkele kleine decoratievoorwerpen zoals luchters, vazen of een enkel kussen. Integendeel, aarzel niet om groentinten te gebruiken voor hoofdonderdelen zoals keukenmeubelen, een muur of een canapé.

Wie stilaan genoeg heeft van zijn Scandinavische canapé in grijze stof kan misschien opteren voor een canapé in groen fluweel? Effect gegarandeerd!

Groen, een zachte en rustgevende kleur

Groen verwijst ontegensprekelijk naar de natuur en groene planten, die de jongste jaren ook prominenter aanwezig zijn in onze interieurs. En dat is geen toeval want groentinten brengen ons zenuwstelsel in balans. Groene kleuren zouden tevens kalmerend en rustgevend werken.

Ook is het niet verwonderlijk dat ze erg goed samengaan met houttinten. Licht hout, donker hout of vintage: alle combinaties zijn goed.

Met welke kleuren combineer je groen?

Is een volledig wit interieur met een groene muur niets voor jou? Geen probleem, er bestaan tal van kleuren die goed samengaan met een mooie donkere groentint:

  • alle geeltinten, van zongeel over currygeel tot alle nuances van oker.

  • violet, dat al even intens is als groen, gaat bijvoorbeeld perfect samen met smaragdgroen. alle nuances van roze, van de lichtste tinten tot oud roze, gaan eveneens perfect samen met groen.

  • en omdat ze niet zo ver uit elkaar liggen, vormen ook groen en blauw een harmonieus geheel. Van marineblauw tot turkoois of koningsblauw, je kunt je onmogelijk vergissen.