Een dressing op maat: de aandachtspunten
Dressings worden vaak beschreven als de ultieme droom van alle meisjes. Alle shopaholics fantaseren wel eens over een ruimte waar hun schoenen netjes uitgestald staan en waar kleedjes en andere kledingstukken tentoongesteld worden als in een winkel. En als een dressing nu eens een ruimte was waar alles zijn plaats heeft? Een dressing is immers in de eerste plaats een opbergruimte op maat van uw behoeften, gewoonten en de beschikbare ruimte.
Ontwerp uw dressing
Het mag duidelijk zijn: hét voordeel van een dressing op maat is dat ze personaliseerbaar is en aan al uw wensen en uw budget kan worden aangepast. U kunt opteren voor een dressing in U-vorm, in L-vorm of gewoon lineair, tegen een muur of als een scheidingswand tussen twee ruimtes in dezelfde kamer. Wie ‘maatwerk’ kiest, geniet ook de mogelijkheid om de beschikbare ruimte te optimaliseren en plaats onder de dakhelling of verloren plaats te benutten om er opbergruimte te creëren.
Het belangrijkste is dat u uw behoeften identificeert. Vergelijk de ruimte die u momenteel hebt om uw kleding op te bergen met de ruimte die u echt nodig hebt. Wie hemden verzamelt, zal bijvoorbeeld meer kapstokruimte nodig hebben dan een schoenenfanaat, die dan weer meer legplanken nodig heeft. Neem dus de tijd om uw dressing te ontwerpen. Kwantificeer de nodige opbergvakken en neem de tijd om voor alles een plaats te vinden.
De juiste afmetingen van een dressing
Diepte: De diepte moet minimaal 50 centimeter bedragen want een kleerhanger is gemiddeld 40 tot 45 centimeter lang. Meer mag uiteraard ook maar opgelet: een te diepe dressing is niet meer praktisch. Wat achteraan ligt, is immers moeilijk bereikbaar.
Hoogte: De gemiddelde hoogte van een dressing bedraagt 2 meter. Toch kan het nuttig zijn om die hoogte op te trekken tot 2,5 meter. Hoewel deze ruimte niet echt bereikbaar is, kan ze dienst doen als bijkomende opbergruimte voor dingen die u niet het hele jaar door nodig hebt, zoals zwemvliezen in de winter of skipakken in de zomer.
En de look?
Voor het design van uw dressing hebt u twee keuzemogelijkheden. Ofwel kiest u ervoor uw dressing maximaal te integreren in uw kamer en ze zo discreet mogelijk te maken. Ofwel zet u ze juist in de schijnwerpers door ze tot een parel van uw inrichting te maken. In dat geval kunt u zich helemaal laten gaan wat de materiaalkeuze betreft (houtsoort, kleur, motief, glazen deur, enz.) maar vergeet niet dat esthetiek en design slechts bijkomstig zijn. Uw dressing moet in de eerste plaats praktisch blijven.
Keuze van de deuren
Sommige mensen opteren voor een dressing zonder deuren (met het risico dat iedereen die stapel slecht opgevouwen T-shirts kan zien) terwijl anderen net om die reden wel deuren voorzien.
Opteert u voor deuren, dan hebt u de keuze tussen klassieke deuren of schuifdeuren. Die laatste bieden het voordeel dat ze veel minder plaats innemen.
Een handige tip voor wie niet veel ruimte of licht heeft: opteer voor deuren met spiegels. Die vergroten de ruimte en weerkaatsen het licht.
Hoeveel kost een dressing?
Geïntegreerde led-verlichting, schoenenhouders, telescopische stang voor broeken… Al deze accessoires kunnen de prijs van uw dressing snel de hoogte injagen. Definieer in de eerste plaats een maximumbudget voor uw inrichting. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.
Ook de deurgrepen kunnen zwaar doorwegen in uw budget. Waarom opteert u niet voor uitsparingen? In dat geval worden de handgrepen vervangen door uitsnijdingen in het deurmateriaal, zodat u toch vat hebt op de deuren. Deze oplossing toont zich dus even economisch als esthetisch.
Belangrijk om weten is dat de kast zelf maar een klein stukje van de kostprijs uitmaakt: het zijn vooral de planken en scheidingen in de kast die het budget bepalen. Twee kleine plankjes van 50 cm kosten meer dan een grote plank van 1 meter. Vermijd dus al te veel onderverdelingen. Hetzelfde geldt voor de schuiven: een grote schuif verdient de voorkeur boven twee kleine schuifjes.
Nog een laatste tip voor het geval uw budget beperkt is en uw dressing in een hoek komt te staan: tracht de verloren ruimte niet te optimaliseren met een speciale hoekmodule, die vaak erg duur is. Plaats de twee kasten gewoon tegen elkaar en laat de verloren ruimte voor wat ze is.