Leestijd: 2 min

Een trendy trap in 2019?

Vandaag de dag worden trappen niet meer verborgen in een gang. Steeds meer trappen worden gewoon in het salon gebouwd, duidelijk zichtbaar en opvallend. Qua design is er voor ieder wat wils maar als er een trend boven alle andere uitsteekt, is het wel dat eigentijdse trappen sober zijn.

Trappen tekenen, een hele kunst
Een trap is veel technischer dan hij er op het eerste gezicht uitziet. Een designtrap teken je niet zomaar. Er zijn tal van regels en normen die je moet respecteren en dat is geen sinecure. Een trap vergt vaak bijzondere aandacht van de schrijnwerker of architect die hem ontwerpt. Trapneus, looplijn, vrije hoogte: trappen brengen een hele woordenschat met zich mee. Voor een comfortabele en gebruiksvriendelijke trap moet je alles berekenen: de hoogte en diepte van de treden, de breedte van de trap, het aantal treden per trapdeel (tussen twee overlopen), enz.

Alles draait rond de trap
Steektrap, kwartdraaitrap, houten, metalen of glazen trap, trap met betonnen treden… De mogelijkheden zijn legio. Een trap kan dus een cruciaal onderdeel van de inrichting zijn. Dit architectuurpareltje is niet alleen structureel van aard maar draagt ook in toenemende mate bij tot de esthetiek van je interieur. Het gebeurt dan ook wel vaker dat een hele architectuur rond een trap wordt gebouwd.

Naar een sobere en zuivere trap
Ook in 2019 blijven trapontwerpers streven naar pure en eenvoudige lijnen. Structuurelementen worden zo veel mogelijk verborgen. De techniciteit die achter een trap schuilt, moet onzichtbaar blijven. Dat is bijvoorbeeld het geval voor zwevende trappen, trappen waarbij je alleen de treden ziet, die in de muur verankerd zijn en als bij wonder lijken te houden. Het is een principe dat heel wat techniek verbergt. Dit type van trap moet je goed op voorhand voorzien want hij vergt een voldoende dikke en sterke muur om er de treden in de verankeren.

Bye bye optreden
Een andere trappentrend van dit jaar: de optreden verdwijnen ten voordele van een open trap. Voor wie het zich afvraagt: de optrede is het verticale gedeelte van de treden waartegen de voet wordt geplaatst.

  • Het voordeel van zo’n open trap is dat hij lichter oogt, het licht doorlaat en het zicht niet hindert.

  • Het nadeel is dan weer dat er meer stof onder valt en dat voorwerpen onder de trap zichtbaar blijven en dus meer opruimwerk vergen.

De reling
Ook de reling wint aan soberheid. De verticale houten spijlen met lijstwerk hebben afgedaan. Het geheel oogt voortaan veel lichter: een eenvoudige metalen stang, een glazen wand, een claustra of zelfs helemaal geen reling. Dat laatste oogt uiteraard heel esthetisch en stijlvol maar de veiligste oplossing is het niet… Zeker mensen met kinderen kunnen beter twee keer nadenken.