Leestijd: 2 min

Een tweede wind voor domotica

Een koelkast die verlopen voedsel detecteert, een stofzuiger die schoonmaakt als je er niet bent, luiken die worden geactiveerd als het licht valt … We dromen allemaal. Het is ook de belofte van domotica. Maar na een paar decennia van vertrapping, waar zijn we vandaag?

De definitie van domotica is in het laatste decennium enigszins geëvolueerd met de komst van nieuwe technologieën. Tot op de dag van vandaag zouden we kunnen zeggen dat zij: “u in staat stelt uw huis te bedienen met uw tablet of smartphone, zonder uw bank, bed of werkplek te verlaten …”. Sinds de introductie in 1993 evolueert de domotica echter langzamer dan verwacht. Allereerst vanwege de prijs: het was niet lang geleden, het was gereserveerd voor de elite. In 2010 werd 60% van de omzet gerealiseerd in een high- of mid-range sector.
Sinds 2015 is het echter gedemocratiseerd, zonder terug te keren naar alle huizen. Deskundigen voorspellen echter dat dit de norm zal worden in de komende jaren. Domotica heeft ook een tweede adem gekregen dankzij het uiterlijk van smartphones en tablets. Deze laatste maken het mogelijk om gemakkelijker met het huis om te gaan dan voorheen.

Wat werkt?
Tot de huidige grote trends behoren de “scenario’s” van het leven (dag, nacht, weekend …) om comfort te bereiken terwijl u besparingen realiseert (we programmeren de verwarming twee uur later op zondag, het snijdt ’s nachts , onder andere voorbeelden). De stuurproducten van het huis staan ook in de voorhoede, zoals het beheer van verlichting en de occultatie (luiken). De verkoop van verwarmingssystemen groeit ook gestaag. De meer grillige opties (zoals het bestellen van het sluiten van de ramen in geval van regen, om de stofzuiger te stoppen wanneer men de deur belt …) blijven voor hen nog steeds marginaal omdat ze geen prioriteit hebben.

Hoe werkt het?
In de praktijk omvat een huisautomatiseringssysteem verschillende onderling verbonden apparaten via een bedieningspaneel (aanraakscherm, afstandsbediening, telefoon), met een golfsysteem (Bluetooth, wifi of andere) via infrarood of kabel. Dit apparaat maakt het mogelijk om de apparaten in realtime op afstand te besturen en te programmeren. Dit alles via knoppen, aanraakinterfaces, spraakopdrachten of gezichtsherkenning en digitale herkenning …

Welke voordelen?
Naast het comfort van het leven, bespaart domotica ook energie: wanneer u bijvoorbeeld het huis verlaat, volstaat het eenvoudigweg activeren van het alarm om de omgevingstemperatuur automatisch te verlagen en alle lichten. Bovendien beveiligt domotica uw huis. Hiermee kan een aanwezigheid worden gesimuleerd wanneer deze afwezig is. Om maar te zwijgen van intelligente rookmelders die tijdens een brand alarm slaan.

Is domotica duur?

De kosten van integratie van verlichting, verwarming en beveiliging zouden ongeveer 1% van de totale waarde van het huis bedragen. De integratie van video, telefonie, communicatie en computers zou een heel ander budget bereiken: ongeveer 10% van de prijs van het huis. Om te voorspellen!