Leestijd: 2 min

Garage of carport: zo maak je de juiste keuze

Je auto langs de kant van de weg parkeren en elke dag een parkeerplaats zoeken, is niets voor jou? Dan biedt een garage uitkomst. Maar er is nog een alternatief: heb je al eens aan een carport gedacht? Wij vergelijken de voor- en nadelen van een garage en carport.

De prijs van een carport

Qua prijs is een carport uiteraard voordeliger dan een garage. Vaak kost ze niet meer dan de sectionaalpoort of elektrische poort van een garage. Als je graag klust, kun je je carport in hout of aluminium ook zelf plaatsen.

Garage: zet je auto veilig weg

Een garage biedt een betere bescherming voor je auto, aangezien deze dan in een afgesloten ruimte staat. Een carport is in de meeste gevallen open opzij. Mensen met slechte bedoelingen kunnen dus gemakkelijker aan je auto. Om dat te vermijden bestaan er ook gesloten carports.

Het is natuurlijk aangenaam om een regen- en winddichte plaats te hebben om in te stappen in je wagen. Maar als je denkt dat een garage de mechaniek van je auto beter beschermt, heb je het mis! Een natte auto droogt namelijk veel moeilijker in een afgesloten garage. Het risico op corrosie is dan ook veel groter dan bij een carport, waar de wind vrij spel heeft en je koetswerk veel sneller droogt. Bovendien staat je auto ook beschut onder een carport en zal je in de winter vaak geen last hebben van vorst op je ramen.

Garage of carport, welke biedt de meeste ruimte?

Het voordeel van een carport, is dat de grootte minder uitmaakt dan bij een garage. Resultaat, je hoeft niet zo nauw te kijken: bouw gewoon een carport die gemakkelijk plaats biedt aan je auto, zonder dat je rekening hoeft te houden met de afstand tot de muur. Een carport kan dus comfortabeler blijken. Misschien heb je zelfs ruimte om een carport voor twee auto’s te plaatsen.

De garage als opslagruimte

Het grote voordeel van een garage is dan weer dat je ze eveneens als opslagruimte kunt gebruiken voor je fiets, grasmaaier of klusgereedschap. Ook een wasmachine en droogkast kan je erin kwijt. De garage is dus een multifunctionele ruimte in je huis.

Heb je een bouwvergunning nodig om een carport te bouwen?

Volgens de wet vereist de carportbouw in principe een bouwvergunning. De stedenbouwkundige regels verschillen echter van gemeente tot gemeente. Soms mag je een carport tegen je huis bouwen zonder vergunning. Informeer hiervoor naar de stedenbouwkundige voorschriften van je gemeente.