Leestijd: 2 min

Het belang van een goede ventilatie van de badkamer

Je badkamer ontvochtigen om schimmel te voorkomen, ja, maar hoe? Door het raam te openen? Met een badkamer afzuigkap? Met een dubbelstroom badkamer ventilatie systeem? Ontdek de verschillende ventilatiesystemen voor je badkamer.

Open je raam om je badkamer te ontvochtigen

Om je badkamer te ventileren, is het eerste wat je moet doen gewoon je raam openzetten. Het probleem is dat niet iedereen een badkamer met een raam heeft. Het raam openzetten om de vochtigheid buiten te laten is prima in de zomer, maar in de winter is het veel onaangenamer.

Je kunt ook denken aan het openen van de badkamerdeur om te ventileren, maar dit zal weer tocht veroorzaken in een ruimte waar je het graag warm hebt. De oplossing voor dit warmteverlies is het installeren van een ventilatiesysteem in je badkamer.

Natuurlijke ventilatie van een badkamer

Er is een natuurlijke beweging van lucht. Verse lucht komt van onderaf een kamer binnen via de ruimte onder de deur. Warme lucht geladen met vocht wordt op natuurlijke wijze via een rooster naar boven afgevoerd. Natuurlijke ventilatie is noodzakelijk, maar niet altijd voldoende voor een badkamer. Daarom verdient het de voorkeur mechanische ventilatie in een verlaagd plafond of in een muur van uw badkamer aan te brengen om het vocht af te voeren.

Enkelstroom ventilatie tegen vochtigheid in je badkamer

De ventilatie met één luchtstroom bestaat erin de vochtige lucht van een kamer rechtstreeks naar buiten te voeren. Een gemotoriseerde afzuigkap wordt aangesloten op een schakelaar die je gewoon moet activeren tijdens het douchen of baden om de omgevingsvochtigheid af te voeren. Sommige mensen geven er de voorkeur aan hun badkamerverlichting te koppelen aan het ventilatiesysteem, om er zeker van te zijn dat ze niet vergeten de verlichting aan te zetten terwijl ze de badkamer gebruiken. Dit is uiteraard praktischer, maar het heeft als nadeel dat het een beetje lawaai veroorzaakt dat alleen kan worden vermeden door de badkamer niet aan te zetten. Afzuigkappen in badkamers worden echter steeds stiller.

Ventilatie badkamer: ventilatie met dubbele stroming

Het ventilatiesysteem met dubbele stroming is een systeem dat ook de vochtige lucht van je badkamer naar buiten zal afvoeren, maar dat de warmte van deze vochtige lucht zal recupereren om de van buiten komende verse lucht op te warmen die in het huis zal worden gepulseerd om het te vernieuwen. Wat de ventilatie van je badkamer betreft, deze zal visueel identiek zijn aan een eenvoudige stromingsventilatie. De luchtroosters zijn meer en meer ontworpen en dus discreet, zodat er geen reden meer is om schimmel in je badkamer te laten nestelen!