Leestijd: 2 min

Hoe maak je een muur met kaders?

Mis je wat decoratie in je interieur maar heb je het niet zo begrepen op schilderijen of behang? Maak dan eens een muur met kaders. Trendy is het alleszins! Weet je niet goed hoe je eraan begint? Wij leggen je alles uit.

Een leuk decoratie-idee
Een muur vol kaders is een leuke manier om je muren tegen een lage prijs te versieren, zeker als je recuperatiemateriaal gebruikt. Het is ook een erg eenvoudige manier om je decoratie te vernieuwen. Vervang gewoon de foto’s in de kaders en je salon of kamer krijgt een totaal nieuwe look.
Heb je een leuke kader gezien op de rommelmarkt of in een winkel? Geen probleem: voeg hem gewoon toe aan je muur. Je hoeft niet heel de compositie te veranderen.

Hoeveel kaders heb je nodig?

Een of twee kaders is leuk. Maar voor een echt ‘wauw-effect’ moet je ten minste een tiental kaders voorzien.
Voor de compositie heb je verschillende opties:

  • De ordelijke versie, waarbij je een of meer perfect uitgelijnde rijen met identieke kaders maakt.
  • De meer creatieve en artistieke versie, waarbij je kaders in diverse stijlen, maten en kleuren combineert. Die zet je natuurlijk niet mooi op een rijtje maar eerder in een vrije compositie. Maar opgelet: een geslaagd wanordelijk effect vraagt veel meer voorbereiding dan je in eerste instantie zou denken. We raden je aan om de plaatsing van je kaders te testen op papier of op de grond alvorens ze aan de muur te spijkeren, om te voorkomen dat je muur vol overbodige gaatjes zit.

Hoe ga je te werk om je muur met kaders te creëren?
Hieronder geven we enkele tips waar je rekening mee dient te houden in je compositie:

  • Plaats de kaders op de juiste hoogte, met andere woorden op ooghoogte: neem deze hoogte als middellijn voor je compositie.
  • Ga niet tot aan het plafond. Laat genoeg vrije ruimte boven je compositie.
  • Laat enkele centimeters tussen de verschillende kaders.
  • Plaats je kaders op een groot stuk vrije muur om te vermijden dat je muren een ouderwetse en overvolle look krijgen, zoals bij onze grootouders die aan het kleinste stukje muur een kader hingen.
  • Geef de voorkeur aan een muur in een lichte en uniforme kleur om het contrast te optimaliseren, zodat je kaders goed uitkomen.

Beperk je niet tot fotokaders.
Foto’s, posters, affiches, illustraties… Laat je verbeelding de vrije loop wanneer je de compositie van je kadermuur uitwerkt. Behalve kaders kun je ook andere voorwerpen verwerken in je muur. Aarzel niet om andere elementen toe te voegen aan je compositie, zoals spiegels, postkaarten, gevlamde voorwerpen of polaroidfoto’s.