Leestijd: 2 min

Hoe richt u een dakverdieping in ?

HOE RICHT U EEN DAKVERDIEPING IN?
Dakverdiepingen, de verloren ruimte onder daken die vaak als zolder fungeren, kunnen worden omgevormd tot een volwaardige bijkomende ruimte. Met enkele kleine werken kunt u echt plaats winnen en een aangename cocon creëren om een kinderkamer, logeerkamer of kantoorruimte in te richten.

Allemaal goed en wel maar wat moet dat kosten? In dit artikel beschrijven we enkele aandachtspunten waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van uw budget.

Thermische dakisolatie
Om tot een aangename ruimte te komen, moet ze goed geïsoleerd worden. De dakverdieping is de warmste ruimte in de zomer en de koudste in de winter. Om de nieuwe kamer leefbaar te maken, moeten er enkele isolatiewerken worden uitgevoerd als dat nog niet is gebeurd. Zo verbetert u ook de energieprestaties van uw gebouw en bespaart u op verwarming in de winter.

Geluidsisolatie in de vloer
De kans is groot dat de zoldervloer geen geluidsisolatie bevat. Als u geen zin hebt om alles te horen wat er gebeurt, voorzie dan een geluidsisolatie tussen de houten structuur als het om een houten vloer gaat of een geluiddempende onderlaag voor uw vloerbekleding als het om betonplaten gaat.

Opgelet voor de stabiliteit!
Deze ruimte onder het dak is niet altijd gemaakt om bewoond te worden en al helemaal niet om dagelijks gebruikt te worden. Controleer dus of de houten vloer voldoende sterk is. Om de stabiliteit te verzekeren voegt u best niet te veel gewicht toe aan de vloer. Geef de voorkeur aan lichte materialen zoals wanden van gyproc eerder dan metselwerk.

Plaats dakramen
Dakverdiepingen zijn vaak donker en weinig of niet verlicht. Een van de prioriteiten zal er dus in bestaan om een of meer dakramen te plaatsen om daglicht binnen te laten en deze nieuwe ruimte aangenamer te maken. U zal merken dat de sfeer er met rasse schreden op vooruitgaat.

Kies ook lichte tinten voor de decoratie en verf zodat u de ruimte niet te donker maakt.  Dat hoeft geen volledig witte look te zijn: mik op pastelkleuren en kleurrijke accenten.

Waak over de veiligheid
Wie zolder zegt, zegt ook bijkomende toegang om er te geraken. De klassieke zoldertrappen hebben vaak meer weg van een ladder dan een echte trap: steil, smal en hoog. Voorzie daarom een veilige toegang. Plaats ten minste een leuning en/of balustrade als u de trap niet kunt vervangen. Voorzie ook een balustrade op de verdieping om te voorkomen dat u een verdieping naar beneden valt.

Stopcontacten en radiatoren toevoegen
Is er geen elektriciteit voorzien in deze ruimte? Dan moet u nieuwe leidingen trekken om elektriciteit te hebben. Idem voor de verwarming. Als het een klein kamertje betreft, kan een kleine elektrische radiator volstaan. Voor een ruimte die u dagelijks gaat gebruiken, moet u enkele kleine werken uitvoeren om een nieuwe radiator toe te voegen aan uw verwarmingssysteem.

Opbergmogelijkheden
Hebt u slechts enkele vierkante meters om in te richten? Dan kunt u de beschikbare ruimte optimaliseren door verloren ruimte onder de dakhelling op te vullen met enkele opbergkasten. Waar u niet kunt staan of lopen voorziet u enkele kasten of doet u een beroep op een timmerman om opbergvakken op maat te maken. Zo beschikt u over een minizolder!