Leestijd: 2 min

Hoe schilder je tegels?

Zijn de tegels in je badkamer of keuken niet meer van deze tijd? Wilt je jouw tegels een nieuwe look geven, maar wil je geen moeite doen om ze af te breken? Met tegelverf kan je jouw oude tegels een nieuwe look geven!

Verf voor tegels

Badkamertegelverf, keukentegelverf, muurtegelverf of vloertegelverf – het enige wat je moet doen is de juiste verf kiezen en de verwerkingsinstructies volgen. Alle soorten tegels kunnen met tegelverf worden geverfd. Dus waarom zou je jouw oude keukentegels niet bedekken met tegelverf?

Schilderen op tegels: voorbereiding van de ondergrond

Voordat je begint met het aanbrengen van verf op tegels, is het noodzakelijk om de ondergrond voor te bereiden. Het oppervlak moet worden afgestoft en ontvet worden met heet water en zeep. Je kan ook een ontvettend product toevoegen indien nodig. Je moet wachten tot het droog is voordat je met het schilderen van de tegels begint.

Vervolgens breng je afplaktape aan om het schildergebied af te bakenen. De afplaktape beschermt meubels, stopcontacten of delen van de muur die niet mogen geverfd worden.

Tegelverf, eerst een laag grondverf!

Vooraleer je tegelverf aanbrengt, moet je een eerste laag grondverf aanbrengen. Het aanbrengen van deze primer zal ervoor zorgen dat je verf goed zal houden op de oude tegels. Breng eerst de primer aan met een kwast met ronde uiteinden in de hoeken, randen en voegen. Gebruik vervolgens een roller om de grondverf op het vlakke gedeelte van de tegels aan te brengen om een glad oppervlak te verkrijgen en kwaststrepen te voorkomen.

Hoeveel lagen verf voor een tegelverf?

Voordat je de tegelverf aanbrengt, kan je het oppervlak best licht opschuren met een schuurblad met een zeer fijne korrel om het egaal te maken. Vervolgens kan je de verf aanbrengen op je wand- of vloertegels. Vergeet niet de verf altijd goed te mengen alvorens hem te gebruiken. Net als bij de grondverf breng je de tegelverf royaal aan met een kwast voor hoeken en een roller voor grote oppervlakken, waarbij je de verf kriskras aanbrengt. Hoewel het resultaat er al na één laag goed kan uitzien, is het beter om een tweede laag aan te brengen om ervoor te zorgen dat je tegelverf lang meegaat, vooral als het om verf voor vloertegels gaat.

Eenmaal je tegels geschilderd zijn, wacht dan niet tot de verf droog is om de afplaktape te verwijderen. Doe het terwijl de verf nog nat is voor een schonere afwerking!