Leestijd: 2 min

Hoe ziet de ideale slaapkamer eruit?

In de slaapkamer – de tempel van onze dromen – dient een gedempte en behaaglijke sfeer te heersen. Het ultieme doel? Rustgevend zijn door de juiste keuze van kleuren, verlichting en meubilair…

In de mate van het mogelijke moet deze kamer ver liggen van de toegangsdeur en het lawaai buiten. De ideale ligging: langs de tuinkant, ver van allerhande polluties… Niet te klein om geen beklemmend gevoel te krijgen, niet te groot om de intieme sfeer niet te verliezen. Liefst middelgroot dus. Om vlot te circuleren is een afstand van minstens 60 cm rond het bed nodig.

Zen en… niet geconnecteerd!
Om rustig te kunnen slapen zijn alle elektronische toestellen (tv, computer, gsm…) uit den boze of minstens uitgeschakeld. Bovendien kunnen de rode lichtjes de slaap verstoren (opgelet ook voor wekkers die te veel licht geven). Wel een aanrader is om wat gelegenheidsmeubilair in uw slaapkamer te voorzien, zoals een leeshoek met enkele zetels, een kaptafel of een spiegel op voet.

Zero rommel
Om diezelfde rust te garanderen dient de slaapkamer minimalistisch en opgeruimd te zijn. Een ordelijke ruimte is op zich al een garantie tot rust. Om u het leven makkelijker te maken opteert u idealiter voor “onzichtbare” opbergruimte. Bijvoorbeeld muurkasten, een dressing met schuifdeuren, koffers…  Het is wel de bedoeling dat “niets eruit puilt”! In deze aantrekkelijke cocoon-ruimte geeft u de voorkeur aan zachte, natuurlijke texturen (satijnen lakens, dikke tapijten…). De gordijnen, het bedlinnen en de muren zijn ook op elkaar afgestemd. Ten slotte moet deze ruimte meer dan de andere elke dag verlucht worden, zomer en winter, liefst minstens 15 minuten.

Pastel- en koude kleuren
Omdat de slaapkamer dient om te rusten moet de kleurcode koud zijn. Blauw, groen, wit, beige en lichtgrijs zijn een aanrader, naast pasteltinten zoals poederroze of rozig beige. Een accentkleur, feller maar met mate gebruikt, zal de ruimte extra ritme geven. Uit den boze: rood, geel en alle kleuren die het zenuwstelsel prikkelen. Bewaar die voor ruimten die bruisen van het leven, zoals de woonkamer of de keuken.

Verlichting en verduistering
Uiteraard moet de slaapkamer correct verlicht worden, met direct of indirect licht. Daarnaast dienen bedlampjes om vermoeide ogen te vermijden (geel licht is meer cosy, wit licht is praktischer).Ten slotte moet het mogelijk zijn om het natuurlijke licht te verduisteren bij het slapengaan. Voor een optimale nachtrust zijn luiken, dubbele gordijnen in dikke stoffen of stores (voor wie een zachte schemering wil) echt een must. Want te veel licht gaat de afscheiding van melatonine veranderen en de slaapcyclus beïnvloeden.