Luiken: de veiligheid en de stijl
Een betere isolatie, privacy, veiligheid: de voordelen van luiken zijn niet de minste. Maar wat is de beste keuze: klapluiken, rolluiken, schuifluiken, binnen- of buitenluiken? Een verkenning.
Eerste voordeel: luiken zorgen voor een betere isolatie. Ze voegen namelijk een extra ‘laag’ toe voor onze ramen, waarlangs de kou (en de warmte) het snelst ontsnapt. Wat stijl betreft, geniet aluminium de voorkeur. Door zijn modebestendigheid en authenticiteit is hout ook nog steeds erg populair, maar het is wel vrij prijzig en vergt veel onderhoud. Hebt u geen plaats voor luiken voorzien? Geen paniek: er bestaan externe omkastingen die aan elke situatie zijn aangepast en die de laatste jaren steeds beter zijn vormgegeven. Al blijft het natuurlijk beter om tijdens de uitwerking van de bouwplannen al rekening te houden met het plaatsen van luiken, zodat ze onzichtbaar blijven.
Rolluiken, klapluiken of schuifluiken?
- Rolluiken
Deze luiken passen uitstekend bij hedendaagse gevels. De manuele modellen, die handmatig opgetrokken en neergelaten worden, komen tegenwoordig nog maar zelden voor. Ze hebben plaats gemaakt voor mechanische rolluiken, die met één druk op de knop bediend worden. Domotica maakt het ook mogelijk om verschillende luiken tegelijkertijd aan te drijven of ze allemaal samen te sluiten, zelfs bij afwezigheid van de bewoners, zodat het lijkt alsof ze aanwezig zijn. Rolluiken kunnen aan de binnen- of buitenzijde geplaatst worden. In het eerste geval zijn ze ingebouwd in de muurdikte of de isolatie en worden ze in een uitsparing boven de vensteropening bevestigd. Ze zijn esthetischer omdat ze in het gebouw zijn geïntegreerd. Bovendien zijn ze veiliger, want ze kunnen niet worden losgetrokken. Buitenluiken zien er dan weer uit als een ‘voorgemonteerd’ geheel uit één stuk. Boven het raam wordt een omkasting geïnstalleerd waarin de lamellen worden opgerold. Pluspunten: er moeten geen ingrijpende werken worden uitgevoerd en ze zijn minder duur dan binnenluiken. - Klapluiken
Ze komen veel voor in bestaande huizen, maar in nieuwbouwprojecten zijn ze zeldzaam. Ze zijn het vaakst uitgevoerd in hout, maar bestaan ook in aluminium, pvc en zelfs metaal. Minpunt: het raam moet worden geopend om ze te kunnen sluiten, wat vrij onaangenaam is in de winter. Tegenwoordig bestaan er echter modellen met een elektrische motor en een arm op beide luiken. De meest geavanceerde systemen zijn zelfs uitgerust met een afstandsbediening, die in functie van de het zonlicht, de temperatuur en de wind geregeld kunnen worden. - Schuifluiken
Deze modellen met hun designlook zijn sinds een vijftiental jaar opnieuw in de mode omdat architecten er graag mee werken. Ze nemen weinig ruimte in en worden ook wel beschouwd als ‘geveldecoratie’. Er bestaan vouwluiken, die loodrecht op het raam in elkaar vouwen, en schuifmodellen, die langs of aan de binnenkant van de gevelmuren geschoven worden.
Aandachtspunten
- Staan uw ramen dicht tegen elkaar, dan kiest u best voor rolluiken of schuifluiken in plaats van klapluiken, die anders de hele gevel zouden bedekken.
- Een automatische rolluik kan de thermische prestatie met 25% verhogen ten opzichte van standaard dubbele beglazing in de winter.
- Er bestaan rolluiken die met zonnepanelen uit amorf silicium werken en op de omkasting bevestigd worden.