Leestijd: 2 min

Moderne huizen, wat zijn de trends?

Een modern interieur

1.Openheid: Grote ruimtes zonder tussenwanden zijn de trend. Het mooiste voorbeeld daarvan is zonder twijfel de keuken, die tegenwoordig open is en uitgeeft op de woonkamer of eetkamer. Kleine ruimtes met tussendeuren zijn passé. Openheid is het sleutelwoord.

2. Een XXL-keuken: een open keuken moet ook groter en beter uitgerust zijn. Zo vindt men in heel wat keukens een magnetron, een conventionele oven en een stoomoven. En omdat de keuken open is, moet er ook voldoende ruimte zijn om dingen te integreren en op te bergen. Dat verklaart de toenemende afmetingen.

3. Een badkamer als kruising van een zithoek en wellnessruimte: mensen brengen alsmaar meer tijd door in hun badkamer. Hoewel het een functionele ruimte blijft, willen we er ons vooral goed voelen. We zien alsmaar meer wellnessaccessoires in privébadkamers (sauna, stoombad, multi-jetdouche, enz.) en brengen er ook alsmaar meer tijd door.

4. Zichtbare trap: in hedendaagse huizen wordt speciale aandacht besteed aan de trap. Hij wordt niet meer alleen als toegangspunt gebruikt en is niet langer verborgen in een functionele inkomhal. Vandaag mag de trap gezien worden. Hij maakt integraal deel uit van het interieurontwerp en vormt er zelfs een hoofdonderdeel van.

5. Loftsfeer: Eigenaars aarzelen niet om hun moderne woning de ruwe en industriële kant van lofts aan te meten: metalen balken en betonnen plafonds blijven zichtbaar en ook gegoten vloerbedekkingen komen in het hele huis terug, zonder onderscheid te maken tussen de kamers. Gegoten betonvloeren blijven bijzonder populair maar ook terrazzo (artikel 12) is aan een comeback bezig.

6. Minimalistisch: een modern huis wordt gekenmerkt door zijn zuiverheid en eenvoud. Dat impliceert echter niet dat de inrichting koud is. Alleen is de decoratie niet te druk. “Less is more,” om het met de woorden van Mies van der Rohe te zeggen.

Een eigentijds exterieur

7. Vierkant of rechthoek: Wat de gevel betreft, ligt de nadruk op volumes met sobere lijnen en een plat dak. Een traditionele schuine dakbedekking met dakpannen oogt vandaag de dag veel klassieker.

8. XXL-ramen: In een modern huis wilt u licht! De glaspartijen zijn dan ook XXL. Of ze in de lengte of de breedte zijn uitgewerkt maakt weinig uit, zolang ze maar een maximale hoeveelheid licht binnenlaten. Qua kleuren is zwart de trend. Zwarte raamkozijnen hebben een sobere en elegante uitstraling, passen bij alle fronten en zijn tijdloos.

9. Wanneer binnen en buiten samensmelten…: We stellen vast dat steeds meer mensen een band met de natuur willen/nodig hebben. Zeker in de zomer is het volop genieten wanneer interieur en exterieur in elkaar overlopen dankzij de grote ramen en de continuïteit van de vloerbedekking die we zowel binnen als buiten vinden.

10. De terugkeer van de baksteen: Veel trendy huizen zijn afgewerkt met pleisterwerk, maar ook de baksteen is nog lang niet uitgezongen. Hij wint weer aan populariteit maar ontdoet zich van zijn voegen en dat verandert alles. Hoevestijl heeft afgedaan maar de voegloze baksteen (artikel 13) is resoluut eigentijds en verkrijgbaar in alle tinten van rood tot beige en donkergrijs.