Leestijd: 2 min

Steeds meer geconnecteerde toestellen in onze keukens

Geconnecteerde huishoudtoestellen worden stilaan een vaste waarde op beurzen en tentoonstellingen, maar ook in elektrowinkels. Hun prijzen worden alsmaar toegankelijker, waardoor ze ook hun weg vinden naar de keuken van Jan met de pet. Geconnecteerde toestellen – of slimme toestellen zoals ze ook worden genoemd – zijn ontworpen om jouw leven te vergemakkelijken. 

Geconnecteerde huishoudtoestellen voor meer comfort

Geconnecteerde stofzuiger, geconnecteerde koelkast, geconnecteerde koffiezet, geconnecteerde vaatwasser… Zowel klein als groot elektro gaat online om je meer comfort te bieden en je dagelijkse leven te vereenvoudigen. Zo laat een geconnecteerde vaatwasser je weten dat je spoelzout moet toevoegen of vaatwastabletten moet kopen, zodat je nooit meer zonder komt te zitten. Handig, toch? Je huishoudtoestel denkt met je mee.

Slimme huishoudtoestellen

Bovendien kunnen deze huishoudtoestellen van de nieuwste generatie niet alleen met jou communiceren (via je smartphone of tablet), maar ook met elkaar. Er bestaan bijvoorbeeld geconnecteerde weegschalen die informatie doorsturen naar je slimme koelkast om het gewicht van de gewogen – en dus gebruikte – voedingsmiddelen af te trekken. Je apparaten kunnen je waarschuwingen of berichten sturen maar je kunt er ook zelf mee communiceren vanop afstand en je kunt ze bedienen via een app of systemen zoals ‘Alexa’ of ‘Google Home’.

Om te vermijden dat je tientallen apps op je smartphone moet installeren, bestaan er apps zoals ‘Home Connect’ die al je toestellen groeperen en aansturen.

LG, Siemens, Samsung, Whirlpool… De grote merken stellen alles in het werk om hun toestellen ook met apparaten van andere merken te laten communiceren.

De geconnecteerde koelkast

Een absolute must is de geconnecteerde koelkast met camera. Stel, je bent aan het winkelen en weet niet zeker of je nog boter hebt. Dan kan je gewoon verbinding maken met je koelkast om de inhoud te controleren. De geconnecteerde koelkast zal je ook kunnen vertellen of er vervallen voedsel in staat en stuurt je een melding dat je melk moet kopen wanneer je de laatste fles hebt opgemaakt.

De geconnecteerde oven

Een geconnecteerde oven is een oven waarvoor je vanop afstand een timer kunt instellen en de temperatuur kunt regelen. Zo kun je de oven aanzetten als je vertrekt op het werk zodat hij op de juiste temperatuur is om je pizza op te warmen zodra je thuiskomt.

De geconnecteerde koffiezet

Nee, hij brengt je nog geen koffie op bed. Maar je kunt de koffiezet wel inschakelen vanuit je bed, zodat je koffie klaar is wanneer je in de keuken komt. En aangezien het om een slim toestel gaat, onthoudt het ook je voorkeuren en bereidt het op elk moment de ideale koffie: een ristretto voor het ontbijt, een lungo met melkschuim ‘s avonds.

De geconnecteerde kookrobot

De geconnecteerde kookrobot, die vaak over een aanraakscherm beschikt, leest je recepten voor of reikt ze aan. Hij past de hoeveelheden aan volgens het aantal mensen waarvoor je wilt koken, hij weegt je ingrediënten, kneedt, mengt en kookt.

Zin in warme soep als je thuiskomt? Kinderspel: bereid de ingrediënten ’s morgens voor en stel de machine in op het gewenste tijdstip zodat je soep klaar is wanneer je thuiskomt!

De geconnecteerde dampkap

Iedereen is al wel eens rechtgestaan uit zijn luie zetel om een dampkap uit te schakelen die na het koken is blijven aanstaan en lawaai maakt. Met een geconnecteerde dampkap is dat definitief verleden tijd: blijf lekker zitten en schakel ze uit vanaf je tablet of smartphone.

Wat voor de ene gewoon een gadget is, is voor de andere een must. En jij, wat vind jij van deze geconnecteerde toestellen?