Leestijd: 2 min

Tegenstroom: dé oplossing voor kleine zwembaden!

Tegenstroomzwemmen is ideaal voor wie graag baantjes trekt, maar slechts een klein zwembad heeft. Het principe is eenvoudig: er wordt een krachtige waterstraal geproduceerd en de bader zwemt ter plaatse tegen de stroom in.

Als u graag lange afstanden aflegt, weet u hoe frusterend kleine zwembaden kunnen zijn: na slechts een paar armslagen moet u zich al in de andere richting draaien. Het tegenstroomsysteem lost dat probleem op: het maakt sportzwemmen mogelijk door een krachtige waterstroom te creëren waar de zwemmer tegenin zwemt.

De werking is eenvoudig: de pomp zuigt het water aan en de inspuiter stuurt het met hoge druk terug het zwembad in. Dit systeem is ook uitgerust met een massagefunctie: het volstaat om naar een lager debiet te schakelen om een massage-effect op uw maat te creëren.

Pluspunten
Een tegenstroomzwembad heeft verschillende voordelen: de krachtige jet brengt het zwembad tot leven, maar u kunt er ook mee aan sport doen in een klein zwembad, wat vroeger ondenkbaar was. Bovendien masseert het uw lichaam en ontspant het de spieren. Deze zachte en tegelijkertijd vitaliserende methode is ideaal voor mensen die geleidelijk aan opnieuw aan sport willen doen. De sterke watercirculatie bevordert tot slot de zuivering van het wateroppervlak. Minpuntje: sommigen houden er niet van om ’ter plaatse’ te zwemmen.

Buitenboordsysteem of ingebouwd systeem
Er zijn twee belangrijke soorten tegenstroomzwembaden.

  • Het buitenboordsysteem
    Bestaat uit een autonome blok die in de winter wordt gedemonteerd en opgeborgen. De motor bevindt zich buiten het water, op de zwembadrand. De aanzuiging en inspuiting worden bediend met een knop, net zoals de luchtdruk, die de kracht regelt. Dit systeem past zich aan een bestaande installatie aan.
  • Het inbouwsysteem
    Wordt tijdens de constructie van het zwembad geplaatst en moet dus voorgemonteerd worden. Hierbij worden de aanzuiger en de inspuiter in het zwembad geplaatst, terwijl de pomp in een technische ruimte wordt geïnstalleerd.

Bijzonder geval
Naast kleine zwembaden met een tegenstroomsysteem bestaat er nog een andere formule: de swimspa. Met zijn lengte van 4 tot 5 m is hij groter dan een standaardmodel en biedt hij een aanzienlijk debiet dat de zwemmer met bubbels omhult.

Een dergelijke installatie biedt de mogelijkheid om te zwemmen of te relaxen, en kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. Enig minpuntje: de kostprijs, die tussen de 30.000 en 50.000 excl. btw ligt. De prijs van een mooi zwembad dus.