Leestijd: 2 min

Toiletpot zonder spoelrand?

Badkamers hebben zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Ze nemen een alsmaar belangrijkere plaats in onze woningen in. Ook sanitaire voorzieningen werden ingrijpend veranderd en verbeterd en het toilet blijft niet achter. De jongste innovatie? Het toilet zonder spoelrand. 

Wat is een toilet zonder spoelrand?

De spoelrand is de rand waarop de wc-bril rust. Hij fungeert eigenlijk als een kanaal om water in de wc-pot te verspreiden en om ervoor te zorgen dat de pot wordt gespoeld. Het probleem met deze spoelrand is dat de smalle ruimte vaak moeilijk toegankelijk is. Daardoor kan je ze moeilijk reinigen en kunnen er zich heel wat bacteriën nestelen.

Toilet zonder spoelrand, de nieuwste trend onder de aardewerkfabrikanten.

Vandaag de dag bieden bijna alle toiletfabrikanten een model zonder spoelrand (in het Engels ‘rimless toilet’ genoemd). Hoewel deze nieuwe technologie is uitgevonden om hygiënische eerder dan stilistische redenen, oogt het resultaat niet minder esthetisch. Dit type van toiletpot heeft tal van voordelen:

  • steeds een onberispelijk schoon toilet

  • geeft geuren geen kans

  • optimale hygiëne

  • onderhoudsvriendelijker

  • maakt het mogelijk om de hele pot te spoelen.

‘Rimless’ toilet, hoe werkt het?

Als er geen rand is om het water te kanaliseren, hoe werkt het dan wel? Meestal is de wc-pot zodanig geprofileerd dat het water rond de pot wordt geleid. De rand is als het ware geïntegreerd om spatten te voorkomen.

Sanitaire toestellen: te plaatsen door een professional.

Hoewel deze kleine revolutie in de wereld van de badkamers in alle opzichten ideaal lijkt, is er een kleine keerzijde. Je doet er goed aan de intensiteit van je spoeling te laten regelen door een loodgieter. Omdat er geen rand is, kan een te hoge waterdruk spatten veroorzaken. Anderzijds resulteert een te lage druk in een ontoereikende spoeling van de toiletpot.