Leestijd: 2 min

Vintage: een stijl die aanslaat

Wie had ooit kunnen voorspellen dat de vintagetrend een blijver zou zijn toen hij in de jaren negentig opdook?
Vintage is vandaag de dag niet meer weg te denken in de decoratie- en modewereld. Deze duurzame, exclusieve, ecologische en charmante stijl is intussen een vaste waarde geworden in ons interieur.

Vintage is al bijna dertig jaar lang aan een opmars bezig. In de jaren negentig lanceerden de verkopers op de vlooienmarkten van Porte de Clignancourt en vooruitziende galeriehouders in Parijs, Milaan, Londen en Kopenhagen immers deze trend door de interesse van verzamelaars te prikkelen. De term “vintage” verwijst concreet naar een accessoire of meubel dat minstens twintig jaar oud is en een bepaalde designperiode typeert.
De populariteit van vintage is waarschijnlijk te danken aan het feit dat mensen nood hebben aan zekerheid in een wereld die te snel verandert, en daarom teruggrijpen naar het verleden, toen de mens nog centraal stond in een ontwerp. Vintage beantwoordt bovendien aan de vraag naar exclusiviteit en eigenheid die onze tijd zo typeert. Door verschillende stijlen uit het verleden te combineren, creëert vintage uiteindelijk een unieke stijl: onze eigen stijl.

De schakel in een lange affectieve keten
Vintagemeubels hebben, net zoals de stukken die we van onze grootouders erven, een geschiedenis, een ziel, die voor een emotionele verbondenheid met het verleden zorgt. Deze trend sluit bovendien perfect aan bij de duurzame gedachte. Nadat ze bij hun vorige eigenaars een echt verhaal hebben opgebouwd, krijgen ze immers een tweede of zelfs derde leven. Je vindt ze terug in antiekwinkels, op garageverkopen, rommelmarkten en veilingen. Wat de look van vintagemeubels betreft, worden ze vaak in hun oorspronkelijke staat behouden zodat hun eigenheid en de sporen van het verleden bewaard blijven. Als ze echter te zwaar beschadigd zijn, kunnen ze ook hersteld of herschilderd worden.

Hoe creëer je een vintage-interieur?
Welke stijl je ook kiest – de “yéyé” uit de sixties, de disco uit de seventies of de pop uit de eighties – een vintage-interieur wordt er altijd mooier op met vrolijke tinten en motieven, unieke en warme objecten … Maar ook met subtielere wijze creëer je een vintagegevoel, bijvoorbeeld met opvallende accessoires zoals een bistrokrukje, een leren bank of een replica van een popartschilderij van Andy Warhol. Oude voorwerpen, zoals een oude filmposter of een oude telefoon, staan mooi op een houten dressoir dat een nieuw likje verf heeft gekregen. Qua materialen worden hout of zwart, licht gepatineerd ijzer veel gebruikt voor stoelen, lampen en eettafels.

Tegen welke prijs?
Er wordt vaak gedacht dat vintage duur is, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Een vintagemeubel dat nog gemaakt wordt, is immers minder duur dan de oorspronkelijke versie dat opnieuw wordt uitgebracht. Maar als een populair meubelstuk niet meer gemaakt wordt, schiet zijn prijs wel de hoogte in. Ook de rommelmarkten zijn de moeite: je vindt er nog echte vintageschatten en kunt er gouden zaakjes doen.