Leestijd: 2 min

Welke kleur frame kies jij?

Zwarte frames, antracietgrijze frames, taupekleurige frames of witte frames… Wat dacht je ervan om jouw gevel een beetje kleur te geven met een gekleurde frame?

Kies voor gekleurde frames

Een frame is een zeer technisch element van de gevel. Het moet een perfecte waterdichtheid garanderen, tocht voorkomen en bescherming bieden tegen lawaai. Een frame is ook een esthetisch element dat volledig deel zal uitmaken van de compositie van je gevel. De ramen geven je huis zijn karakter. Hoewel zwarte frames momenteel erg populair zijn, zijn gekleurde frames ook verkrijgbaar in een breed scala van kleuren.

Welke kleur voor houten frames?

Houten frames zijn de meest voorkomende gekleurde ramen. Ze zijn namelijk gemakkelijk te schilderen en kunnen met een lak in alle gewenste tinten worden gekleurd. Het nadeel van verf is dat het regelmatig moet worden onderhouden om zijn glans te behouden. Anderzijds is het bij een kras of een slag voldoende om een kleine retouche van de kleur uit te voeren.

Gekleurde PVC frames

Gekleurde PVC-frames zijn bedekt met een gekleurde of zelfs getextureerde folie om hout te imiteren. Het voordeel van het gebruik van kleur voor je PVC-frames is dat ze gemakkelijker te onderhouden zijn dan witte PVC-frames, die de neiging hebben te vervagen door vervuiling. Een gekleurd PVC-frame zal daarom minder onderhoud nodig hebben. Hoewel gekleurde PVC-frames zeer bestendig zijn, bieden zij over het algemeen een kleiner kleurengamma in meer klassieke tinten zoals beige, taupe, bruin, grijs of blauw.

Welke kleur kiezen voor ramen in aluminium?

Gekleurde aluminium ramen zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen: glanzend, mat of ruw. Wat de kleurkeuze betreft, kan je naast het inmiddels klassieke zwarte of antracietkleurige frame kiezen uit het volledige RAL-gamma. Vind zelf iets dat bij je past!

Frame-kleur: alles kan?

Zoals je ziet, is het moeilijkste deel van het kiezen van de kleur van je ramen het kiezen van de tint. Hoewel gekleurde frames zeer aantrekkelijk zijn, moet je er rekening mee houden dat een te excentrieke kleur de doorverkoop van je huis kan bemoeilijken.

Voordat je jouw frames bestelt, neem je best even de tijd om te informeren naar de stedenbouwkundige voorschriften in je regio. Inderdaad, sommige frame-kleuren zijn opgelegd, andere zijn verboden. In ieder geval mag je de kleur van je frames niet veranderen zonder de toestemming van de gemeente.