Leestijd: 2 min

Zo richt je je inkomhal in

De inkomhal is een van de minst gebruikte plaatsen in de woning. Doorgaans kom je er alleen voorbij. Niet verwonderlijk dus dat er vaak minder aandacht wordt besteed aan de decoratie van deze ruimte. Anderzijds is het ook de eerste ruimte die mensen zien wanner ze je huis binnenkomen. Ze moet dus de toon zetten qua decoratie.

Inrichting van de inkomhal

Een inkomhal moet warm en uitnodigend zijn. De uitdaging schuilt erin om deze ruimte even praktisch als esthetisch te maken. Een inkomhal is immers veel meer dan een passageruimte. Je werpt er een laatste blik in de spiegel om zeker te zijn dat je er goed uitziet voor je uitgaat. Je laat er je handtas, je portefeuille en je sleutels achter en hangt er je jas aan de kapstok. Voor velen is de inkomhal ook de plaats waar ze ‘s ochtends hun schoenen aantrekken en deze ‘s avonds weer omruilen voor pantoffels…

Opbergruimte in de inkomhal

Je hebt het al begrepen: bij de inrichting van je inkomhal besteed je best extra aandacht aan opbergruimte. Om elk voorwerp een plaats te geven, schakel je misschien best een schrijnwerker in om een meubel op maat te laten maken. Een absolute must is een meubel onder de trap om de ruimte te optimaliseren. Ook een bank kan een leuke opbergoplossing zijn. Je kunt er gemakkelijk je schoenen op kwijt en je kunt mooie mandjes of bakjes onder de bank schuiven.

Decoratie van de inkomhal

Er bestaan tal van accessoires om je inkomhal te decoreren. Decoratietijdschriften staan bol van ideeën om je muren aan te kleden, zoals mooie spiegels, kapstokken of muurhaken om jassen op te hangen. De inrichting van je hal begint natuurlijk bij het meubilair maar er is nog meer. Zo kun je de muren verfraaien met fotokaders, een schilderij, vakantiesouvenirs of een mooie kroon van gedroogde bloemen. Op de vloer kan een stijlvol tapijt wonderen doen. Het plafond kun je dan weer opwaarderen met een elegante luster, die perfect aansluit bij de inrichting van je inkomhal.

Wie het geluk heeft een raam in de hal te hebben, kan bij wijze van laatste accent een groene plant zetten. Een, twee of meer kamerplanten geven je hal een frisse en behaaglijke sfeer.

Ideeën om je hal te schilderen

Welke kleur kies je best voor de muren van je inkomhal? Heb je een vrij kleine en donkere hal, kies dan voor lichte kleuren. Het is algemeen geweten dat wit de ruimte groter doet lijken. Witte muren gaan bovendien perfect samen met een kleurrijke decoratie. Vind je wit toch wat te koud of te onpersoonlijk? Opteer dan voor beigetinten of pastelkleuren zoals appelblauwzeegroen. Een tip voor lange en smalle inkomhallen: opteer voor donkere verf. Marineblauw, bordeaux of eendgroen maken je hal op slag minder diep en geven ze een erg elegante toets.