Leestijd: 3 min

Zo vorm je een kinderkamer om tot tienerkamer

Kleine kinderen worden groot. Langzaam maar zeker ontgroeien ze hun kinderkamer en worden speelgoed en knuffels overbodig. Dan is de tijd rijp om de kinderkamer om te vormen tot een tienerkamer. Smaken evolueren en de kamer moet meegroeien met hun persoonlijkheid. Dat geldt des te meer voor tieners: hun kamer is hun universum, hun ruimte en hun cocon. Het is de plaats waar ze slapen, studeren, eten, tijd met vrienden doorbrengen en de wereld veranderen. Het is dan ook cruciaal dat deze uiterst intieme ruimte bij hen past.

De inrichting van een tienerkamer

Alvorens je aan de nieuwe decoratie begint, moet je orde scheppen en al het kinderspeelgoed weghalen dat je tiener niet meer gebruikt. Vervolgens deel je de nieuwe tienerkamer op in drie zones: een rust- en slaapzone, een werkzone en een ontspannings- en vrijetijdszone.

Bespreek de wensen van je tiener en bepaal een budget voor de transformatie van de kamer:

  • meubelbudget: zorg voor een groot bed (1- of 2-persoons) en investeer in een groot bureau want de school wordt ernstiger en vraagt meer werk.

  • Verfbudget

  • Decoratiebudget

Verscheidene ruimtes in een en dezelfde tienerkamer

Je hebt geen kamer van 50 m² nodig om verschillende zones in te richten. We geven je alvast enkele tips:

  • vervanging van de vloerbedekking

  • een halve scheidingswand

  • een ruimteverdeler

  • een muur in een andere kleur of een muur met behangpapier

  • gordijnen

De stijl voor een meisjes- of jongenskamer

Bij de kinderkamer werden de keuzes nog door mama en papa gemaakt en opgelegd. Dat is nu wel anders: de kamer wordt nu helemaal aangekleed door de tiener zelf… Of toch bijna. Tieners mogen dan al een overvloed aan creativiteit hebben, de kamer moet ook functioneel blijven. Aarzel dus niet om je veto te stellen voor bepaalde al te gekke ideeën. Maar wil je tiener een groene muur terwijl jij een hekel hebt aan die kleur, dan moet je je daar toch bij neerleggen. Het blijft zijn kamer, zijn privéruimte. Het is belangrijk dat je tiener zich thuis voelt in deze kamer.

Je kunt jezelf troosten met de gedachte dat dit maar enkele jaren duurt. De kans is groot dat de huidige tiener de decoratie van de kamer nog een laatste keer wil veranderen wanneer hij of zij een jongvolwassene is geworden. Op dat moment zijn eenvoud en soberheid wellicht de sleutelwoorden. De meubelen blijven doorgaans wel behouden maar de verf op de muren zal wellicht worden vervangen door iets neutralere tinten. Overdreven decoratie verdwijnt meestal in een doos op zolder om plaats te maken voor een zuiverdere look. Oefen dus wat geduld als de smaken van je tiener je irriteren.

Decoratie-idee voor tienerkamers

Vakantiefoto’s, de laatste avond met vrienden, een metroticket, een leuke foto, postkaart of afdruk van een pasfotoautomaat, stickers… Tieners kiezen vaak voor een sterke personalisering van hun kamer. Om te voorkomen dat de muren beschadigd raken door lijm of gaatjes van duimspijkers, kan je een muur aankleden met een OSB-plaat, een kurkpaneel of bordverf zodat je tiener zich kan uitleven zonder de muren te beschadigen.

Een nieuw tienerbed

Een mezzanine is een ideale oplossing om je tiener tegen een beperkte prijs extra ruimte te geven. Het is ook de ideale manier om onder het bed ruimte vrij te maken voor een werkruimte met bureau. Maak misschien ineens van de gelegenheid gebruik om een dubbel bed te plaatsen. En over bedden gesproken, het is misschien ook het moment om dat beddengoed met beertjes of dieren te vervangen door lakens met een wat meer ‘volwassen’ of geometrisch thema.