Leestijd: 2 min

Zon … zoals jij het wilt!

Nu de lente terug in het land is, groeit ook de behoefte aan zonwering. Die beschermt niet alleen tegen de zon, maar laat ook het energieverbruik van een gebouw dalen … Niks dan voordelen dus!

Zonnetenten, screens, afdaken, rolluiken, gespannen doeken … Zonneschermen kunnen allerlei vormen aannemen. Hoewel ze ons voornamelijk tegen de zon moeten beschermen, laten ze ook onze de energiefactuur dalen (met 10% als ze door een professional worden geplaatst). Bovendien maken ze een airco overbodig, waardoor je brandstof bespaart, het milieu beschermt en de kosten drukt.

Anticiperen 
Voordat u uw keuze laat vallen op een bepaald model, raden we aan om langs te gaan bij een installateur met een kopie van het plan van de architect. Hij doet een nauwkeurige afmeting en houdt daarbij rekening met vijf elementen: de breedte en hoogte van de ramen, de positie van de ramen in de gevel, de oriëntatie van de gevel en de precieze locatie en de dimensionering van de woning. Sommige fabrikanten bieden ook een precieze zonnestudie aan. Met behulp van speciale software bestuderen zij de exacte invalshoek van de zon, waarna de grootte van de zonwering kan worden bepaald. Wie nog verder wil gaan, kan de zonwering op bepaalde momenten van de dag laten in- of uitschakelen, bijvoorbeeld om een kamer te verduisteren of van het uitzicht te genieten.

Wat is de ideale zonwering?
Om zijn functie goed te kunnen vervullen, is zonwering bij voorkeur …

 • Extern 
  Zonwering is pas doeltreffend als ze aan de buitenkant wordt geplaatst. In dat geval bereiken de zonnestralen namelijk nooit de beglazing. Dit systeem is dan ook duurder.
 • Uitgevoerd zijn in een performant materiaal 
  Niet alle materialen zijn geschikt om als zonwering te gebruiken. Acrylvezels hebben bijvoorbeeld en goede isolerende werking en laten geen uv-stralen door. Bovendien zijn ze stabiel en makkelijk te onderhouden.
 • Donkerkleurig 
  Donkere stoffen laten minder licht door dan lichte tinten.
 • Aangepast aan de omstandigheden 
  Voor leefruimtes kies je best een systeem dat het uitzicht niet belemmert, bijvoorbeeld een oprolbaar zonnescherm. In kantoren zijn lamellen en paneelgordijnen aanbevolen om reflecties op computerschermen te vermijden. Voor de slaapkamers is een mobiel en verduisterend scherm tot slot een goede keuze.

De zonnetent: de ultieme zonwering
Traditionele zonnetenten (zonneluifels die aan het gebouw zijn vastgemaakt) prijken al jarenlang op de eerste plaats dankzij hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De afgelopen jaren zijn er echter ook innovatieve formules op de markt gebracht. Eén daarvan is de zonnetent op vier steunpunten, die de oppervlakte volledig afsluit langs de zijkanten en de bovenkant. Hij is verkrijgbaar in verschillende vormen en uitvoeringen. Er bestaan bijvoorbeeld zonnetenten met een glazen wand in plaats van een doek. Hun grootste voordeel is dat ze een soort externe ‘wintertuin’ creëren, zodat er een extra ruimte ontstaat voor het tussenseizoen. In de zomer houden ze de zonnestralen ook volledig tegen.