Leestijd: 2 min

De beste vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming

Vloerverwarming ligt zowel bij architecten als bij particulieren goed in de markt. Kamers zonder radiatoren vallen niet alleen erg in de smaak bij liefhebbers van een zuivere decoratie maar bieden ook een aanzienlijke plaatswinst. Anderzijds ben je minder vrij in de keuze van je vloerbedekking als je de prestaties van je verwarmingssysteem niet wilt ondermijnen.

 Vloerverwarming: de thermische weerstand van je vloerbedekking

Om je ondervloer met vloerverwarming af te dekken, moet je kiezen voor een vloerbedekking met lage thermische weerstand. Met andere woorden: een materiaal dat warmte doorlaat in plaats van ze vast te houden. Wanneer de vloerbedekking de warmte tegenhoudt, blijft de warmte in de vloer zitten en kan ze de lucht niet opwarmen.

Tegelvloeren en natuursteen voor vloerverwarming

Een tegelvloer of natuurstenen vloer is zonder twijfel de beste keuze. Deze materialen dragen bij tot de warmteverspreiding door de warmte op te nemen en door te geven. Tegels zetten nauwelijks uit en hebben een lage thermische weerstand, waardoor de warmte er gemakkelijk doorheen kan. Tegels met betoneffect, tegels met parketmotief, vloeren in marmer, terracotta of blauwe steen… Allemaal lenen ze zich perfect voor vloerverwarming. Aan jou de keuze!

Vloer in betonstuc met vloerverwarming

Vloerbedekkingen in betonstuc of polierbeton leunen erg dicht aan bij tegels en zijn dus ook perfect geschikt voor een vloerverwarmingssysteem. Wel moet je opletten voor barsten, want dit materiaal zet wel uit onder invloed van warmte. De oplossing: op voorhand naden aanbrengen op de plaatsen van je keuze om te voorkomen dat de vloer om het even waar kan scheuren.

Is parket geschikt voor vloerverwarming?

Lange tijd werd aangenomen dat parket niet geschikt was voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Hout is immers niet alleen een uitstekend isolatiemateriaal, het is ook een materiaal dat leeft en dat zich vervormt onder invloed van warmte. Maar hoewel het niet het meest geschikte materiaal is, is het toch mogelijk om een houten parket boven een ondervloer met geïntegreerde vloerverwarming plaatsen, op voorwaarde dat je enkele voorwaarden in acht neemt:

  • Kies een houtsoort met een hoge dichtheid, zoals eik of tropische houtsoorten die bekend staan als hard.

  • Beperk de dikte van de houten laten tot maximaal 18 millimeter.

  • Opteer voor een gelijmd of zwevend parket.

Vloerbedekkingen in pvc voor de vloerverwarming

Wil je een vloerbedekking in vinyl of linoleum? Geen probleem: door hun beperkte dikte laten deze materialen de warmte vlot door en vormen ze dus een uitstekende keuze. Linoleum is echter niet altijd geschikt. Vraag aan je leverancier of het niet te dik is en of de thermische weerstand maximaal 15m² K/W bedraagt.

Vasttapijt in combinatie met vloerverwarming

Vasttapijt is bijzonder aangenaam om op te lopen. De combinatie met vloerverwarming is echter niet ideaal. Vasttapijt heeft een hoog isolerend vermogen, waardoor het de warmte tegenhoudt en je kamer niet wordt opgewarmd. Er bestaan weliswaar aangepaste tapijtsoorten (vrij dun en speciaal ontwikkeld voor dit soort toepassingen) maar de keuze is beperkt en deze tapijten voelen nooit zo dik en zacht aan. Wie toch een tapijt wil, beperkt zich beter tot een klein siertapijtje…