Leestijd: 2 min

Gevelbekleding in gebrand hout: iets voor jou?

Heb je genoeg van gepleisterde gevels, baksteen en klassieke houtgevels? En wil je wel eens iets nieuws en innovatiefs voor je gevelbekleding? Denk dan eens aan een gevelbekleding in gebrand hout. De eenvoud van dit brute materiaal garandeert een bijzonder eigentijdse esthetiek, die je zonder twijfel zal verleiden.

Gebrand hout, een nieuwe gevelbekleding

Als je je afvraagt waarom je bij ons weinig buitengevels in gebrand hout ziet, is het antwoord simpel: omdat dit type van gevelbekleding nog weinig bekendheid geniet in Europa. Toch is gebrand hout allesbehalve nieuw. De techniek is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en staat daar bekend als ‘Shou Sugi Ban’ of ‘Yakisugi’.

Wat is gebrand hout?

Om een gevelplank in gebrand hout te krijgen, wordt een zijde van de plank gebrand met een soort van brander. Die laag maakt de houten plank uitzonderlijk sterk want ze vormt een harde laag die niet alleen bestand is tegen vuur (uiteraard) maar ook tegen schimmels en insecten. Daardoor leent gebrand hout zich perfect voor interieurbekledingen maar ook voor buitengevels. De verkoolde gevelbekleding is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Zelf gebrande gevelbekledingen maken is mogelijk maar om een uniforme behandeling te garanderen, wend je je beter tot een professional die op industriële schaal werkt.

De voordelen van gevelbekledingen in gebrand hout

In vergelijking met klassiek hout biedt gebrand hout het voordeel dat het om een natuurlijke afwerking gaat die stabiel blijft en niet van kleur verandert. In tegenstelling tot de klassieke houtgevels verandert gebrand hout namelijk niet van kleur door blootstelling aan de zon of aan wind en regen. Gevelbekledingen in gebrand hout vergen ook geen onderhoud. In vergelijking met een zwart geverfde gevelbekleding, loop je hier niet het risico dat je verf uitloopt.

Het gebruik van gebrand hout

Er bestaan verschillende afwerkingen voor gebrand hout. Zo kun je spelen met de mate van verkoling van de plank om verschillende looks te verkrijgen. Met een oppervlakkige branding behoudt men gewoon een zwart effect zoals je zou krijgen door lazuurbeits aan te brengen. Een meer diepgaande branding resulteert dan weer in een esthetisch effect dat doet denken aan een krokodillenhuid.

Ook varieert het effect naargelang de gebruikte houtsoort. Grenen-, lorken-, eiken- en cipressenhout zijn de meest gebruikte soorten voor gevellatten.

Voor roetvlekken hoef je alvast niet te vrezen want de planken worden ‘gefixeerd’ met behulp van hars, opdat ze hun look jarenlang behouden. Bekledingen in gebrand hout zijn dus zowel binnen als buiten te gebruiken. Er bestaan zelfs meubelen in gebrand hout